Менше половини домогосподарств Кіровоградщини задоволені своїми житловими умовами

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Про житлові умови проживання населення Кіровоградщини Першій електронній розповіли у Головному управлінні статистики у Кіровоградській області.

Житло забезпечує членам домогосподарства середовище проживання,  є місцем ведення домашнього господарства, відпочинку, сімейного виховання дітей, споживання матеріальних і духовних благ, значною  мірою визначає здоров’я і добробут сімей, їх стабільність.

У листопаді 2015 р. з метою дослідження соціально-демографічних характеристик домогосподарств проводилося опитування домогосподарств, які впродовж 2016р. беруть участь у вибірковому обстеженні умов їх життя.

Забезпеченість житлом є однією з найважливіших характеристик рівня життя населення. Так, переважна більшість домогосподарств області (92%) має окреме житло (окрему квартиру або індивідуальний будинок). Разом з цим 6% домогосподарств проживає у частині індивідуального будинку, 2%  –  все ще мешкають у  гуртожитках.

У власному житлі проживають 95% домогосподарств (без урахування тих, які мешкають у гуртожитках),  4%  – у відомчому, 1% – наймають його у фізичних осіб.

Найбільша частина домогосподарств має двокімнатне житло (39%), третина проживає в трьох кімнатних помешканнях, 11% – в одній кімнаті, 17%  –  чотирьох і більше кімнатах.

Суттєва частка домогосподарств забезпечена житловою площею недостатньою мірою. Житлова площа 31,1% домогосподарств області нижче санітарної норми (13,65 м2 на одну особу). Зокрема, житлова площа більше ніж кожного п’ятого домогосподарства становить від 9,1 до 13,65 м2 на одну особу, 5,4% – менше 7,5 м2, 4,9% домогосподарств – від 7,5 до 9 м2.

Житло майже кожного п’ятого домогосподарства області збудовано до 1960 року. Житловий фонд 75% домогосподарств був збудований у 1960–1980 роках (по Україні  відповідно – 18% та 71%). У відносно новому житлі, збудованому в 1991 році і пізніше, мешкають лише 7% домогосподарств (по Україні – 11%).

Характеризуючи умови проживання населення, слід зазначити, що у житлі, обладнаному центральним опаленням, проживають 15% домогосподарств, індивідуальною системою опалення – більше половини. Централізованим газопостачанням користуються 48% домогосподарств, 41% – балонним газом. Газову колонку в своєму житлі мають 7%, гаряче водопостачання – 44% домогосподарств (в Україні – 16% та 39% відповідно). Водопроводом і каналізацією обладнано житло відповідно 63% та 61% домогосподарств, ванною або душем – 58% домогосподарств. Домашнім телефоном користуються 22% домогосподарств.

За підсумками опитування 42% домогосподарств задоволені або дуже задоволені своїми житловими умовами, більше третини не дуже задоволені своїм житлом, незадоволені або дуже незадоволені – майже кожне четверте домогосподарство (по Україні – 56%, 30%, 14% відповідно).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар