Як уродженець Кіровоградщини керує Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та ВПО

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 20 липня, вперше відбулася міжвідомча нарада з питань Криму під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва. На ній заслухали представників усіх відомств, які працюють над проблемою деокупації Криму і підтриманням зв’язків з українськими громадянами, які проживають на півострові. Зокрема, про роботу свого відомства розповів Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, уродженець Кіровоградщини Вадим Черниш.

Пише Урядовий портал.

«Було обговорено основні напрями, починаючи від міжнародних позовів, постачання товарів – води, електроенергії до гуманітарних, таких як спрощення можливості отримання вищої освіти в України, перетин адміністративного кордону тощо. Результатом стало відповідне доручення Першого віце-прем’єр-міністра всім зацікавленим міністерствам і відомствам для того, щоб скоординувати роботу по всіх заданих напрямках і вжити зусилля, спрямовані на протидію тому, що відбувається на півострові – намаганню інтегрувати його  в Російську Федерацію», –  про це повідомив Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш під час прес-брифінгу.

Під час наради обговорили проблему будівництва Керченського мосту.

«За дорученням Степана Кубівамає бути розглянута технічна сторона справи. Також ці документи і матеріали мають бути надані Міністерству закордонних справ та Міністерству юстиції, для того, щоб використати можливості в рамках Конвенції ООН з морського права», – зазначив Вадим Черниш.

Також обговорено можливість міжнародних судових позовів проти РФ щодо видобутку газу на українському шельфі Чорного моря та використання біоресурсів в українських територіальних водах. Ці питання також регулюються Конвенцією. Учасники наради звернули увагу і на проблему захисту культурних цінностей, що залишилися на півострові – скіфського золота, картинної галереї Айвазовського, Херсонеса та інших пам’яток, внесених до попереднього списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО. З цього приводу також готуватимуться судові позови.

Окрім цього, було обговорено проблему телерадіомовлення на території Криму і можливі загрози, пов’язані із впливом російського мовлення з Криму на українських громадян з територій, прилеглих до адміністративного кордону з АРК.

«Розглядалася стратегія щодо мовлення, яка буде прийнята найближчим часом і погоджена з усіма зацікавленими відомствами, у тому числі Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, – повідомив Міністр. – Всі ці питання планують доопрацювати і подати на розгляд Уряду для прийняття відповідних рішень».

Він додав, що проблему захисту прав людини і громадянина в Криму розглянуть на окремій нараді за участі громадських організацій, що спеціалізуються на цих питаннях.

Вадим Черниш повідомив, що йде обговорення, щоб поблизу адміністративного кордону з Кримом створити Центр адміністративних послуг для українських громадян, які проживають на півострові.

Учасники наради також обговорили питання освіти для випускників із Криму, які бажають навчатися в Україні. Вадим Черниш зазначив, що з цього питання Міністерство тісно співпрацює з Міністерством освіти і науки. Планується, що для випускників із Криму будуть передбачені загальні квоти, що фінансуватимуться з бюджету, у вузах зі східних регіонів України або тих, що виїхали з АРК.

На нараді домовилися також спросити процедуру перетину адміністративного кордону для українських громадян, у тому числі стосовно перевезення товарів.

«Ці питання були узгоджені з низкою громадських організацій, які спеціалізуються на темі Криму», – зазначив Міністр.

Він повідомив, що Служба з питань Автономної республіки Крим вже подала відповідні зміни до постанови Кабміну № 0135, напрацьовані із громадськими організаціями, але вони ще не пройшли погодження всіма відомствами. «Ми вчора отримали доручення  від Першого віце-прем’єра в рамках робочої групи окремо це питання розглянути, «звірити годинники» із неурядовими організаціями, із Меджлісом кримськотатарського народу,  передати на погодження двом відомствам, які ще не погодили його і винести на засідання Уряду», – повідомив Вадим Черниш.

«На нашу думку, зв’язок з громадянами, які проживають у Криму, має бути не лише збережений, але й весь час поглиблюватися. Тоді люди будуть відчувати, що вони частина українського суспільства, але вимушено живуть під окупацією», – підкреслив Міністр.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар