Одеська організація вимагає перевірити торги Кіровоградської облради

У громадської організації «Верховенство права» виникли сумніви щодо тендерів, проведених Кіровоградською обласною владою , щодо витрати коштів ЄС.

Про це повідомляє сайт громадської організації.

21 червня 2016 року Кіровоградською обласною радою, за результатами тендеру, що відбувся 6 червня 2016 року, була акцептована пропозиція ТОВ «Фірма «Ортіс», на закупівлю меблів. Вартість меблів склала 941 720,00 гривень, а проведення тендеру здійснювалося завдяки фінансової допомоги Європейського союзу.

Всього у конкурсних торгах брали участь десять підприємств і один приватний підприємець: ТОВ «Ровер ресурс», ТОВ «Торговий дім «Нью-Лайн», ПАТ «Спецмеблі», ТОВ «Перша меблева фабрика», ТОВ «Рамус», ФОП Ямкова Ганна Миколаївна, ПМП «Геліка», ПКПФ «Тік», ТОВ «Компанія ” Гамаюн», ТОВ «Розкуйтеся», ТОВ «Фірма «Ортіс».

Найменшу ціну запропонувало ТОВ «Ровер ресурс» – 661 437,64 гривень, яка виявилася на 280 282,36 гривень менше, ніж запропонував учасник – переможець торгів.

Пропозицію ТОВ «Ровер ресурс» було відхилено через те, що учасник не надав інформацію про судові рішення, згідно яких його представники визнані винними в порушенні професійної етики, довідку у вільній формі про відповідність пропозиції технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, а також через включення учасником в ціну пропозиції ПДВ.

Варто зазначити, що законодавством регулюється проведення торгів, а також встановлено чіткий перелік підстав для відхилення конкурсної пропозиції учасника, до складу якого не входить така підстава, як недотримання професійної етики, ще й підтверджене судовим рішенням.

Інформація про відповідність пропозиції технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі міститься у сертифікатах якості, які учасник зобов’язується надати у складі пропозиції, або протягом десяти днів після акцепту його пропозиції. Кількісні дані запропонованого товару із зазначенням його марки також міститься у наданій учасником декларації згідно з формою доповнення до документації конкурсних торгів.

Найбільш важливими принципами проведення процедури відкритих торгів є максимальна економія та ефективність використання грошових коштів. Пропозиція учасника виявилася значно меншою, ніж очікували від вартості предмета закупівлі. І це незважаючи на те, що до складу ціни була включена сума ПДВ.

Більше того, законом, що встановлює правила проведення торгів, передбачена можливість замовника звернутися за додатковою інформацією до кожного з учасників торгів. Законом також відведено двадцятиденний строк на докладний аналіз пропозицій учасників та отримання такої інформації. Таким чином, замовник міг звернутися до учасника за отриманням додаткової інформації і відсутніх документів.

З метою запобігання неефективною розтрату грошових коштів у вигляді фінансової допомоги Європейського Союзу, громадська організація «Верховенство права» звернулася до компетентних органів Кіровоградської області, а також до замовника торгів, з вимогою провести перевірку на предмет протиправних дій чиновників, притягнути винних осіб до відповідальності і розірвати договір.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар