Пологовий будинок у Кіровограді планують не закривати, а реформувати

Сьогодні, 6 травня, на одному із кіровоградських сайтів з’явилася інформація про те, що міська влада начебто хоче закрити Кіровоградський пологовий будинок імені святої Анни. І, буцімто, роблять це посадовці кулуарно, ні з ким не погоджуючи свої дії. Про це повідомляє сайт КМР.

Такі публікації періодично з’являються в Інтернет-просторі вже протягом декількох років. Проте, як зазначають спеціалісти управління охорони здоров’я міської ради, жодного  офіційного рішення про закриття не має. Поки що лише розглядається можливість переведення цього пологового будинку і об’єднання його з пологовим будинком №1, що на Новомиколаївці.

Якщо це й відбудеться, весь медичний персонал буде збережений, усі вони матимуть нові місця роботи.  Міський голова Андрій Райкович з цього приводу вже мав розмову з головним лікарем пологового будинку ім. св. Анни Володимиром Капком. Тож звинувачення, щодо кулуарних домовленостей – безпідставні.

Об’єднання пологових будинків медики обгрунтовують оптимізацією галузі охорони здоров’я, адже кількість пологів за останні роки значно зменшилась. За офіційними даними управління охорони здоров’я міської ради, у 2011 році у Кіровограді народилося 2837 дітей. З них, у першому пологовому будинку – 1883, в другому – 954. Протягом  2012 року на світ з’явилися 2721 маленьких кіровоградців. В першому пологовому будинку прийняли 1690 пологів, в другому – 1031. А вже у 2015 році в обласному центрі народилося 2314 дітей. 1471 – в першому пологому будинку, 843 – в другому.

“Пологів стає все менше, – коментує ситуацію заступник начальника управління охорони здоров»я міської ради Лариса Кудрик, – тож сьогодні нераціонально утримувати обидва пологові будинки. Тим більше мова про закриття закладів при цьому не йде – йдеться виключно про об’єднання лікарень і переведення персоналу на нові місця роботи. Тож не варто напружувати ситуацію”.

Проте, якщо народжуваність в Кіровограді піде в гору, у першому пологовому будинку легко можна розгорнути додаткові потужності. У перспективі новостворений медичний заклад зможе виконувати функції перинатального центру II рівня. Це надзвичайно важливо, адже сьогодні у нас народжують та отримують гінекологічну допомогу до 17-20% жінок із районів області, які звертаються до міських закладів, як добровільно, так і відповідно до наказів департаменту охорони здоров’я КОДА у зв’язку з тимчасовим закриттям на ремонтні роботи районних пологових відділень.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар