Завтра столітній портрет українського мецената подарують Кіровограду (АНОНС)

Завтра, 31 березня, о 14.00 у краєзначому музеї відбудеться зустріч із онуком українського громадського діяча, благодійника та мецената Євгена Чикаленка – Євгеном Івановичем Чикаленком, який поповнить культурну скарбницю кіровоградського музею портретом свого діда.

Портрет мецената Євгена Чикаленка датується 1905-1910 р.р. (датування пошкоджене) і належить українському художнику, внучатому небіжу Тараса Шевченка, класику українського малярства та графіки Фотію Красицькому.

Як розповідає директор видавництва «Темпора» Юлія Олійник, за сприяння якої і було врятовано культурний спадок, картина більше ніж 100 років була у власності родини Чикаленків. За цей час портрет дуже пошкодився і потребував реставрації, яку і профінансувало видавництво «Темпора», з яким уже понад 10 років співпрацює Євген Іванович.

«Після реставрації портрету постало питання, де його розмістити. Ми пропонували портрет київським музеям, але вони чи то не могли, чи то не хотіли, розміщати його в експозицію. Говорили, що можуть взяти портрет лише у фонди. Ми ж були проти, щоб ця картина була захована від людського ока, – розповідає Юлія Олійник. – Тому Євген Панченко домовився з кіровоградським музеєм про те, щоб вони взяли картину до себе. Музейники погодилися. Як виявилося згодом, у них вже є одна робота Фотія Красицького – портрет Івана Карпенка-Карого. Таким чином, дві роботи відомого українського майстра знайшли одна одну».

Завтра на передачу портрету Євгена Чикаленка у Кіровоград з’їдеться київська інтелігенція – внук українського мецената Євген Іванович Чикаленко, редактор видавництва «Темпора» Юлія Олійник, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Панченко, кандидат історичних наук Інна Старовойтенко.

Читайте також: Вулиці некомуністичного Кіровограда. Вулиця Євгена Чикаленка

Поширити:

Залишити коментар:

коментар