Кіровоградщина: дівчину з ботулізмом лікують без ліків, бо їх нема

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Після вживання м’ясного паштету домашнього приготування дівчина потрапила до обласної лікарні. Вона була госпіталізована до інфекційного відділення обласної лікарні з ознаками ангіни – почервонінням та сухістю слизових оболонок ротової порожнини, утрудненим ковтанням та порушенням зору – не чітке зображення предметів, „сітка” перед очима. На шосту добу після появи перших ознак захворювання було встановлено діагноз – ботулізм.

Протиботуліністична сироватка, яка є специфічним лікуванням, не вводилась через її відсутність в ЛПЗ. Перебіг хвороби легкий, дівчина продовжує лікуватись. Ботулізм підтверджений лабораторно.

Захворювання було спричинене вживанням м’ясного паштету домашнього приготування, в якому накопичився токсин збудника ботулізму (Clostridium botulinum). Можливими обставинами, що сприяли виникненню захворювання, стали порушення умов обробки м’ясної сировини та недостатня її температурна обробка, порушення умов зберігання паштету в домашніх умовах.

Це перший випадок захворювання в області цього року. В 2015 році на ботулізм захворіло четверо дорослих, всі пролікувалися та були виписані додому. Торік перший випадок захворювання також був зареєстрований у березні, джерелом інфекції стали домашні консервовані абрикоси.

ГУ Держсанепідслужби у Кіровоградській області

Поширити:

Залишити коментар:

коментар