Половина жителів Кіровоградщини вважають себе здоровими

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

У Кіровоградській області було проведено одноразове вибіркове  опитування домогосподарств щодо стану здоров’я населення.

З метою дослідження питань, пов’язаних із доступністю для населення послуг охорони здоров’я та лікарських препаратів, а також отримання інформації щодо самооцінки та рівня захворюваності, органами державної статистики у жовтні 2015 року проведено щорічне вибіркове опитування членів домогосподарств, які приймали участь в обстеженні умов їхнього життя.

Підсумки опитування, розповсюджені на всі домогосподарства області, свідчать, що 59,7% (у 2014р. – 49%) оцінювало стан свого здоров’я як “добрий”, 31,7% осіб (43,8%) уважали стан свого здоров’я “задовільним”, 8,6% (7,2%) – “поганим”.

Майже три чверті осіб, які перенесли захворювання, зазначили їхні негативні довготермінові наслідки: зокрема 5% осіб відчули вплив на повсякденну працездатність (у 2014р. – 8%), 92% – на життєву активність (84%), тобто можливість займатися фізичною працею, відвідувати культурні заклади, вести активний спосіб життя.

Із загальної кількості опитаних осіб 30% (у 2014р.– 31%) мали хронічні захворювання або проблеми зі здоров’ям. Найбільш поширеними були гіпертонія, серцеві захворювання, артроз або артрит (у т.ч. ревматоїдний) та остеохондроз – про наявність однієї з цих хвороб повідомили відповідно 47%, 26% та по 15% осіб, які мають хронічні захворювання. Серед осіб,  які мають проблеми зі здоров’ям,  9% – хворіють на хронічний гепатит, жовчокам’яну хворобу, холецистит, холангіт, цироз печінки,  8% – хронічний бронхіт, емфізему легенів, 7% – виразку шлунку або 12-палої кишки.

За даними опитування, частка домогосподарств, у яких хто-небудь потребував медичної допомоги, придбання ліків та медичного приладдя, як і в 2014р., становила майже 100%. Повідомили, що протягом 2015р. зверталися за медичною допомогою 69% (у 2014р. – 75%) опитаних осіб. Серед них 93% зазначили, що зверталися до поліклініки (крім стоматолога), 11% – до стоматолога у державній медичній установі, по  4% відповідно  до приватного стоматолога та  швидкої медичної допомоги, 2% – до сімейного лікаря у поліклініці.

Головне управління статистики у Кіровоградській області

Поширити:

Залишити коментар:

коментар