У Кіровограді оголосять новий конкурс проектів пам’ятника жертвам Голодомору

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 23 березня, у Кіровоградській міськраді відбулося обговорення питання про розміщення пам’ятника жертвам Голодомору в нашому місті.

Одна з ініціаторів громадської організації, яка з 2012 року збирає кошти на пам’ятник жертвам Голодомору Людмила Шубіна розповіла, що на даний момент ними зібрано 315 тисяч гривень, 100 тисяч з яких надала вона особисто. Людмила Шубіна висловила позицію ГО щодо розміщення меморіалу невинно убієнним, яка полягає у тому, що цей пам’ятник має стояти на Фортечних валах, у місці, де наразі розташований пам’ятний хрест.

Шубіна пригадала історію з виділенням 400 тисяч гривень на забудову пам’ятника, яких вистачило на встановлення декількох плит. Цю подію вона назвала “звичайною крадіжкою”. Крім того, на її думку, місце, яке було обрано, а саме, набережна, не підходить для розміщення цього меморіалу.

Таку думку висловили також начальник відділу внутрішньої політики міськради Сергій Запорожан і голова товариства політв’язнів та репресованих Віктор Полтавець.

“В архівах СБУ є свідчення, що в часи Голодомору саме на Валах ховали велику кількість жертв цього злочину”, – розповів Віктор Полтавець.

Як зазначила Людмила Шубіна, проект пам’ятника, який розробили активісти ГО та архітектори, коштував раніше близько 500 тис грн, а наразі його ціна сягне більше мільйона.

На засіданні продемонстрували проект цього меморіалу, який являє собою руки, які тягнуться до неба, і до колосків пшениці у колючій проволоці. Архітектор, присутній на обговоренні повідомив, що наразі такий проект пам’ятника коштує 1 млн 200 тис гривень.

Щодо розміщення меморіалу жертвам Голодомору на Фортечних валах, є єдина перешкода – дозвіл на його розміщення має надати Міністерство культури, оскільки комплекс валів є пам’яткою архітектури державного значення.

У зв’язку з дороговизною проекту, який вже існує, під час обговорення пролунала пропозиція влаштувати конкурс серед архітекторів, які зможуть представити новий проект меморіалу. Бюджет пам’ятника буде близько 500 – 600 тисяч гривень. Закінчити будівництво, за оптимістичними прогнозами, планують вже цього року, до Дня вшанування жертв Голодомору.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар