Кіровоградцям показали маршрут хворого на туберкульоз

У рамках місячника боротьби з туберкульозом «Туберкульоз STOP» 15 березня відбувся прес-тур для журналістів до першої міської поліклініки та протитуберкульозного диспансеру.

Ініціаторами заходу виступили  Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» та управління охорони здоров’я міської ради.

Журналістам показали маршрут пацієнта хворого на туберкульоз – від профілактики, обстеження та виявлення туберкульозу.

– Дане захворювання піддається лікуванню. Головне – вчасне виявлення туберкульозу. З 1995 року у світі оголошено епідемію туберкульозу. Були прийняті відповідні державні програми, залучено кошти Глобального фонду. Останні роки ми бачимо тенденцію до зниження. У 2014 році даний рівень складав на сто тисяч населення  75,9 осіб, а в 2015 році – до 65,9 осіб. Рівень смертності не зменшився і протягом кількох років становить 13,9 осіб на сто тисяч населення, – повідомила начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана  Макарук.

На виявлення туберкульозу серед груп ризику протягом останніх років націлена робота соціальних працівників КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», повідомила заступник голови даного правління  Юлія Чабанюк.

– Туберкульоз найбільш розповсюджене супутнє захворювання у ВІЛ-позитивних людей. Соціальні працівники надають  супровід та здійснюють патронаж до лікувального закладу ВІЛ-позитивних. У разі підозри на туберкульоз, пацієнтів направляють на додаткове обстеження згідно медичного протоколу. Їх беруть на облік, проводять додаткове обстеження, призначають лікування. Ми постійно співпрацюємо з тубдиспансером. Торік нашими фахівцями було залучено до обстеження 400 осіб, з них 200 було направлено на обстеження захворювання на туберкульоз. Паличку Коха було виявлено у трьох осіб та відправлено на лікування за державні кошти, – зазначила на прес-конференції Юлія Чабанюк.

Флюорографічне або рентгенологічне обстеження потрібно робити щороку, наголошували фахівці, закликаючи кіровоградців бути уважними до свого здоров’я.

Прес-служба КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар