Прокуратура допомагає мешканцям Злинки побороти земельних аферистів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Прокурор Кіровоградської області Анатолій Коваленко 11 березня зустрівся із жителями села Злинка, потерпілими від земельної афери, в ході якої проінформував присутніх про стан досудового розслідування відповідних кримінальних проваджень.

«На даний час триває слідство у двох провадженнях – відносно злочинних дій керівництва  ТОВ «СТОВ Авангард», та відносно посадовців реєстраційної служби. У першому провадженні директора товариства оголошено у розшук та повідомлено йому підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст.358 КК України. Це шахрайство та підроблення документів. Нами вживаються всі можливі заходи до встановлення його місцезнаходження.  В ході розслідування вказаного провадження проведено 362 експертизи по 383 договорам, висновки яких надані потерпілим з метою подальшого звернення до суду. З метою запобігання подальшого незаконного відчуження земельних ділянок до суду направлено клопотання про накладення арешту на корпоративні права ТОВ «СТОВ Авангард». В рамках іншого розслідування проводяться слідчо-розшукові дії спрямовані на доведення причетності до злочину керівництва реєстраційної служби Маловисківського районного управління юстиції», – повідомив Анатолій Коваленко.

Крім того, прокурор області роз’яснив присутнім законний шлях повернення прав власності на земельні ділянки. За його словами на укладення будь-якого договору в обох сторін має бути відповідне волевиявлення. У разі відсутності волевиявлення, такий договір визнається судом недійсним.

Для розірвання договору у позасудовому порядку відповідно до ст. 31 Закону України «Про оренду землі» необхідна згода обох сторін та підписання  угоди про розірвання договору. Однак, у випадку з мешканцями с. Злинка позасудове врегулювання спору не є неможливим.

«Як бачимо, єдиним вірним шляхом відновлення прав громадян є пред’явлення ними всіма без виключення позовних заяв про визнання недійсними договорів оренди землі з підстав відсутності у них волевиявлення на їх укладення та фактичного підроблення підписів громадян у цих договорах. Зі свого боку, можу запевнити, що органи прокуратури зроблять все можливе в межах своєї компетенції донедопущення  неаргументованого затягування судових слухань. Задля цього я вже звернувся особисто до голови апеляційного суду Кіровоградської області з проханням вивчення судової практики у цих справах та надання методичної допомоги суддям Маловисківського районного суду», – наголосив Анатолій Коваленко.

Разом із тим, очільник прокуратури області додав, що після задоволення позовів та набрання законної сили відповідних рішень суду, громадяни мають звернутись до реєстраційної служби Маловисківського РУЮ із заявами, встановленої форми, паспортом, ідентифікаційним кодом, завіреною судом копією рішення суду для внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

Поширити:

Залишити коментар:

коментар