Чому затримали стипендії і зарплати у ВНЗ Кіровоградщини?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Через несвоєчасне затвердження паспортів бюджетних програм університети України (зокрема, й кіровоградські) не отримали вчасно належного фінансування. Внаслідок цього накопочилася заборгованість по зарплаті у працівників вищих навчальних закладів та стипендії у студенти – стипендії.

Через несвоєчасне затвердження паспортів бюджетних програм, працівники вищих навчальних закладів України отримали лише аванс за лютий 2016 року. Стипендію змогли отримати студенти лише тих навчальних закладів, де відповідно до порядку вона виплачується до 18 лютого.

Директор департаменту освіти і науки Кіровоградської ОДА Володимир Таборанський пояснив Першій електронній ситуацію з заборгованістю.

“У січні були тимчасові кошториси у ВНЗ, тож питання по січню закрито – усі зарплати та стипендії виплачено. До 15 лютого Міністерство фінансів повинно було надати паспорти бюджетних програм іншим міністерствам. У тому числі й Міністерству освіти. Але це було зроблено лише вчора – 29 лютого Мінфін надав паспорти бюджетних програм. Міносвіти їх швидко довело вищим навчальним закладам, а ті сьогодні ж передали  всі необхідні документи до казначейств. Тепер отримання зарплат, стипендій та інших проплат ВНЗ  – це питання кількох днів. Наприклад, якщо сьогодні реєструються зобов’язання, завтра – йдуть кошти, післязавтра – викладачі та студенти мають їх на рахунку. Тож, сподіваємось, до кінця тижня всі виплати буде здійснено,” – пояснив Таборанський.

Довідка: Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» від 25.12.2015 року та наказу Міністерства фінансів України № 1098 від 29.12.2002 року, використання державних коштів відбувається відповідно до Паспорта бюджетної програми — документа, що визначає мету, завдання, напрями використання бюджетних коштів, відповідальних виконавців, результативні показники та інші характеристики бюджетної програми відповідно до бюджетного призначення, встановленого законом про Державний бюджет України.

Відповідно до пункту 8 статті 20 Бюджетного кодексу України головний розпорядник бюджетних коштів протягом 45 днів з дня набрання чинності законом про Державний бюджет України має затвердити спільно з Міністерством фінансів України паспорт бюджетної програми.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар