У боржників водоканалу відбирають майно і право виїзду за кордон

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На сьогоднішній день юридичною службою ОКВП «Дніпро-Кіровоград» проводиться низка заходів, що направлені на примусове стягнення заборгованості шляхом направлення до районних судів міста заяв про видачу судових наказів та позовних заяв про стягнення заборгованості з централізованого водопостачання та водовідведення, з покладенням на споживачів-боржників судових витрат.

З 1 вересня цього року судовий збір збільшився в 5 разів. Наприклад, у разі несплати заборгованості розміром 2 тис. грн. (дві тисячі грн.) та звернення підприємством до суду, загальна сума примусового стягнення з урахуванням додаткових витрат дорівнюватиме 4 470,49 грн. і буде складатись із наступних витрат:

• Судовий збір за звернення до суду – 1 218 грн.
• Інфляційне збільшення боргу за період з 01.01.2015р. по теперішній час – 790,52 грн.
• 3% річних за період прострочення оплати з 01.01.2015р. по теперішній час – 55,56 грн.
• Витрати виконавчого збору у розмірі 10% від суми стягнення – 406,41 грн.

Після отримання підприємством судових наказів та виконавчих листів, вони потрапляють до державної виконавчої служби, яка, в свою чергу, спільно із юридичною службою ОКВП «Дніпро-Кіровоград» проводить низку заходів щодо стягнення заборгованості з боржника, а саме:

1. Звернення стягнення на заробітну плату (заробіток), доходи, пенсію, стипендію боржника.

2. Спільні рейди з відділами державної виконавчої служби міста та області, що направленні на складення відповідних протоколів та арешт майна неплатників.

3. Арешт транспортних засобів боржників.

Дуже хороша тенденція щодо пошуку, арешту та подальшої реалізації транспортних засобів боржників спостерігається із введенням на території України інтелектуальних транспортних систем. Камери спостереження самостійно визначають номер автомобіля, який є власністю боржника, та надсилають відповідний сигнал на пульт. Працівник ДАІ зобов’язаний зупинити цей транспортний засіб, скласти відповідний протокол та направити автомобіль на штрафмайданчик. Тому наполегливо рекомендуємо боржникам, які мають намір здійснити подорож за межі міста на своєму транспортному засобі, перевірити стан рахунку та погасити наявну заборгованість за водопостачання та водовідведення перед ОКВП «Дніпро-Кіровоград», оскільки ваша неуважність або безвідповідальність може зіпсувати подорож.

4. Накладення арешту на нерухоме майно боржника та подальше виселення та реалізація такого майна.

Вважаємо ці заходи найжорсткішими та застосовуємо їх лише в крайніх випадках. Відповідно, звертаємося до боржників з проханням не допустити того, щоб заборгованість призвела до втрати житла.

5. Заборона виїзду за кордон.

Діючим законодавством передбачена норма, при якій суд своєю постановою забороняє боржнику виїзд за кордон до моменту врегулювання питання щодо сплати ним заборгованості за спожиті послуги водопостачання та водовідведення. Тому, якщо ви плануєте закордонну подорож і маєте заборгованість за спожиті послуги, рекомендуємо негайно її погасити та перевірити, чи не виносилась така постанова судом, у юридичній службі ОКВП «Дніпро-Кіровоград» за тел. (0522) 33-30-77.

ОКВП «Дніпро-Кіровоград» повідомляє, що в літній період спеціалізована бригада підприємства в рази підвищує кількість відключень систем водопостачання боржників – мешканців приватного сектору.

Також підприємство постійно проводить роботи по обмеженню водовідведення (каналізації) мешканців багатоквартирних будинків. Так, якщо ви – мешканець багатоквартирного будинку, і маєте заборгованість по оплаті за послуги нашого підприємства, рекомендуємо вам щоразу перевіряти працездатність вашої каналізації перед її використанням за прямим призначенням. Якщо на ваш водовідвід буде встановлений пристрій дистанційного відключення «Крот», то всі продукти життєдіяльності, які ви планували направити до каналізації, залишаться у вашому житлі.

Зазначаємо, що для відновлення надання послуг боржники повинні сплатити не лише повну суму заборгованості, а ще й вартість робіт з відключення та підключення відповідних послуг.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар