В Олександрійському районі не вистачає кваліфікованих лікарів

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Якщо в цілому в медичних закладах  Кіровоградщини бракує 1300 кваліфікованих лікарів, то в Олександрійському районі їх не вистачає 12.  Проблем з молодшим медперсоналом, на щастя, немає.  Про це під час підсумкової медичної ради заявила головний лікар ОЦРЛ Валентина Гарагуля.

Звітуючи перед присутніми медпрацівниками та керівниками сільських територій, Валентина Гарагуля також зауважила, що за підсумками минулого року в загальнообласному рейтингу наш район посів четверте місце. Це дещо нижчий, ніж позаминулий рік, показник, але тому причини: смерть шести діток до року, напружена ситуація з туберкульозом та онкозахворюваннями.

«На жаль, від’ємним у нас залишається показник смертності. Населення за рік скоротилося на 1281 особу. Основними причинами смерті залишаються серцево-судинні захворювання, онкозахворювання, нещасні випадки та старість. Найбільше померлих – у Червоній Кам’янці та Бутівському,  найменше – в Попельнастому та Приютівці. Слід додати, що серед основної маси збільшується кількість осіб старшого віку, – наголошує лікар. – Водночас, висока народжуваність зберігалася в Косівці, Шарівці та Червоній Кам’янці. Тоді як найнижча зафіксована в Новій Празі, Бутівському та Попельнастому».

У порівнянні з попередніми роками у 2015-му збільшилась кількість звернень до амбулаторій та кількість пролікованих в стаціонарах цих закладів. Так, у Новій Празі в стаціонар звернулося 500 осіб, у Червоній Кам’янці – до 400, у Приютівці – майже 300.  Тоді як  у стаціонарах ЦРЛ – близько 6 тисяч осіб. Ця кількість зросла у порівнянні з позаминулорічною. І хоча навантаження на стаціонарні ліжка ЦРЛ не стовідсоткове та складає 92%, їхня кількість у поточному році буде збережена. Валентина Корніївна при цьому наголосила: Олександрійський район єдиний в Україні, де ще залишилися стаціонарні ліжка в селах та селищах, котрі функціонують там, як філії ЦРЛ. Тим самим, владою району було збережено доступність до стаціонарної допомоги на територіях та робочі місця для сільських медиків.

Як і раніше, мешканці району найбільше скаржаться на захворювання серцево-судинної системи, а також органів дихання, травлення та ендокринної системи.

У свою чергу головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги району Олександр Гірник у співдоповіді акцентував, що на даний час в районі діє 14 амбулаторій та 20 ФАПів. Торік був реорганізований Тарасівський ФАП. Нагальною проблемою залишається капітальний ремонт Протопопівської амбулаторії та ЯсинуватськогоФАПу.  Водночас 40-60% медобладнання та інвентаря по всіх сільських медзакладах потребують заміни. На жаль, три амбулаторії знаходяться без кваліфікованих медпрацівників. Але у 2014-му  їх не вистачало майже втричі більше. Войнівська та Улянівська амбулаторії будуть укомплектовані сімейними лікарями в поточному році.

Доповнив доповідь Валентини Гарагулі та Олександра Гірника голова благодійної організації «Лікарняна каса» Анатолій Крівець. Він зазначив, що за рік до благочинної організації звернулося понад 1800 осіб, яким надавалася благодійна допомога. На медикаменти в цілому ЛК виділено понад мільйон гривень.  Більше двохсот тяжкохворих отримали від організації допомогу в розмірі до тисячі гривень. За кошти «Лікарняної каси» проліковано більше сотні дітей. У цілому ж, організація об’єднує понад сім тисяч осіб.

Наталія Луценко для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар