У Кіровоградській ОДА розмірковували як протидіяти рейдерству в області (ФОТО)

Сьогодні, 27 січня, у стінах Кіровоградської облдержадміністрації відбулося засідання робочої групи з питань протидії незаконному поглинанню підприємств.

Під головуванням очільника ОДА С. Кузьменка робоча група розглянула три випадки пов’язані із захопленням землі та продукції сільськогосподарських підприємств, що мали місце на Кіровоградщині у 2015 році.

Найсвіжішою є історія із захопленням зернової продукції асоціації “Південна”, яка мала місце 4 січня цього року. Тоді близько півсотні озброєних людей в балаклавах увірвалися на підприємство і почали вивозити зерно компанії. У своєму користуванні ці люди мали автомобілі “Камаз” та трактори для завантаження та транспортування зернової продукції. Як виявилося, невідомі у масках, які знищили відеокамери та знешкодили охоронців підприємства, діяли під наглядом поліції та судових виконавців з рішенням Приморського районного суду міста Одеси про арешт майна компанії.

Керівництво асоціації “Південна”, тоді заявило, що фірма, за позовом якої суд виніс відповідне рішення є їм невідомою, і жодних стосунків їх підприємство з нею не мало.

Під час засідання робочої групи представник асоціації “Південна” Олександр Колодій підтвердив позицію керівництва підприємства щодо стосунків з компанією-позивачем.

“Ми з першого дня заявляли, що не мали ніяких стосунків з компанією ТОВ «Новотект – Інфо». Всі документи, які вони подали до одеського суду є сфальшованими”, – запевнив він.

На сьогодні, все вивезене зерно асоціації “Південна” було продано, і чи повернуться кошти за продукцію, у разі доведення неправомірності рішення одеського суду, невідомо.

Інша історія мала місце у вересні 2015 року на Державному підприємстві “Дослідне господарство “Червоний землероб”. В рамках кримінального провадження на майно підприємства було накладено арешт, а місцеві фермери, які обсіяли землі “Червоного землероба”, прийшли аби зібрати врожай. Суть цього конфлікту можна описати кількома реченнями: колишнє керівництво не змогло обробити всю землю, віддало її нібито в оренду фермерам, ті обсіялися, тепер хочуть зібрати своє. Своє забирати їм не дозволяють, бо державна земля підприємства за законом не підлягає оренді, суборенді і т.д.

Крапку у цій історії має поставити суд.

Третя історія відбувалась на Маловисківщині у селі Злинка. Тоді пайовики села при підтримці влади зупинили спробу рейдерів захопити їх паї, які орендує місцеве ТОВ “Авангард”. Тут мала місце ціла спецоперація із рейдерського захоплення землі з викраденням та підробкою документів. Наразі, захоплення землі припинено. Власники паїв, які мали шанс їх втратити, чекають на рішення судів.

Розглянувши детально всі три питання, члени робочої групи ухвалили своє рішення.
“Ці рішення є дорадчими для виконання правоохоронними органами, тому я прошу вас максимально сприяти аби ці проблемні питання мали законне завершення”, – звернувся до правоохоронців Кузьменко.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар