У Кіровограді вшанували пам’ять жертв Голокосту (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Сьогодні, 27 січня, у міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, біля кіровоградської Великої хоральної синагоги, відбувся реквієм за жертвами нацистських переслідувань.

У дворі синагоги, біля пам’ятного знаку жертвам Голокосту, зібралось близько 50-ти кіровоградців, які прийшли вшанувати невинно вбитих євреїв. Мирне проведення заходу забезпечувало близько десятка правоохоронців.

“Цей знак встановлено на тому місці, де у 1941-му збирали євреїв і відправляли їх на смерть. У ті важкі часи було знищено приблизно 22 тисячі євреї нашого міста. Такі поминальні заходи ми проводимо з 2005-го року, коли й було встановлено цей знак пам’яті”, — розповіла Голова Ради Релігійної громади прогресивного іудаїзму “Атіква” Емма Спектр.

На заході були присутня заступник голови Кіровоградської ОДА Світлана Лобанова, яка наголосила на тому, що цей кошмарне масове вбивство за національною ознакою не має ніколи повторитись, а усі люди мають пам’ятати про те, що лише толерантне ставлення може забезпечити мир і злагоду у світі.

Секретар міськради Володимир Смірнов наголосив на тому, що усі нині живі не мають права забувати цей урок історії. “Особливо актуальним дане нагадування є зараз, у часи коли на Сході України точиться війна і чиєсь бажання власного звеличення забирає все більше і більше життів. Ми маємо не допустити повторення такої жахливої трагедії”, — зазначив Володимир Смірнов.

На заході були присутні й керівники об’єднань інших нацменшин Кіровограда. Так, голова об’єднання болгар Кіровоградщини “Нашитє хора” Сергій Осадчий розповів про те, що доля багатьох нацменшин, зокрема євреїв і болгар, довгий час перебувала під загрозою і саме зараз настав час для примирення представників різних культур. Голова національно-культурного товариства циган “Де Девка Бахт” Софія Король заспівала жалобний гімн ромів, а  голова спілки вірмен Кіровоградській області Тигран Хачатрян наголосив на тому, що геноцид, в страшні роки війни, пережили як єврейський,  так і український й вірменський народи, тому у цей трагічний день національність немає значення. 

Біля пам’ятного знаку було запалено поминальну свічку і прочитано упокійну молитву на івриті “Кадиш” та уривок з  “Книга пророка Єзекіїля” про воскресіння мертвих.

Захід пам’яті завершився хвилиною мовчання і покладанням квітів.

Читайте також: Хроніка Голокосту на Кіровоградщині

Більше фото тут.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар