Олександрійці почали менше їхати за кордон

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Згідно з  соціологічними опитуваннями, проведеними у 2015-му році, кількість українців, бажаючих виїхати за кордон, у порівнянні з аналогічним періодом позаминулого року, збільшилась практично утричі. Підтверджують це дані різних підрозділів міграційної служби. На противагу загальноукраїнським тенденціям в Олександрії удвічі зменшилась кількість емігрантів. Якщо у 2014-му  на постійне місце проживання за кордон виїхало 30 громадян (п’ятнадцять – в РФ, дев’ять – в США, п’ять – в Ізраїль та один – в Казахстан), то торік таких виявилося 16 (з них десять – в Росію, шість – в Ізраїль).

Про це кореспонденту Першої електронної розповів начальник Олександрійського міського відділу міграційної служби Станіслав Компанієць.

Водночас  3425 осіб протягом минулого року оформили закордонні паспорти (у тому числі й мешканці Олександрійського району), тоді як у 2014-му таких налічувалось практично на тисячу більше, а саме 4457 осіб.

«Коли Росія пообіцяла нам візовий в’їзд, а це питання обговорювалось наприкінці 2013-го, тоді велика кількість олександрійців на всяк випадок звернулася до нас за оформленням закордонного паспорта. Масовий наплив почався з січня 2014-го. У день максимально ми обслуговували до 50 осіб. А зараз все більш-менш стабільно, як такого ажіотажу немає», – наголосив Станіслав Компанієць.

Також в Олександрії зареєстровано близько восьмисот переселенців, яких з 13 січня міграційна служба на реєструє.

На противагу місту,  в Олександрійському районі протягом останніх років потужної хвилі еміграції взагалі не фіксується. Упродовж року з його території на постійне місце проживання за кордон виїхало лише семеро осіб (троє – в США, четверо – в Росію), тоді як у 2014 році – троє (один – в США, двоє – в Росію). Водночас тут же зареєстровано місце перебування 229 переселенців з Донбасу.  Тоді як за місцем проживання реєстрували в цілому 1294 особи, а зняли з обліку – 1290.  Для порівняння: у 2014-му  реєстрація налічувала 1078 осіб, зняття з неї  –  відповідно 835.

Як пояснює начальник Олександрійського районного підрозділу міграційної служби Геннадій Самойленко, більшість громадян змінювала свою реєстрацію (або як її ще називають прописка) у зв’язку з оформленням субсидій, що в цілому призвело до міграції всередині району й міста.

Також він повідомив, що за минулий рік сільські жителі оформили 590 закордонних паспортів (у 2014-му – 546). На даний час жодних обмежень щодо їхньої видачі немає. Хоча раніше, у разі неподання особою так званої довідки про несудимість, підрозділ міграційної служби мав право відмовити у видачі закордонного паспорту. Таким чином, діяли тимчасові обмеження. Тепер функцію перевірки з міграційної служби знято і відповідно покладено на Прикордонну службу України.

Наталя Луценко для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар