На Кіровоградщині може з’явитися вулиця імені Фета

Вчора, 14 січня, на сесії Світловодської міської ради, серед інших питань порядку денного, обранці затвердили список міських вулиць, які підлягають перейменуванню згідно закону про декомунізацію. Про це повідомляє кореспондент Першої електронної.

Виступаюча з цього приводу начальниця міського управління культури, а також голова топонімічної комісії Надія Клокар, запропонувала перелік 49-ти вулиць, назви яких містять, на переконання комісії, відбитки совєтського й імперського минулого і нові їхні назви.

По більшості назв у депутатів питань не виникло, за винятком Бєлінського, якого пропонувалось перейменувати на Фета. Адже, на думку деяких з них, увіковічення його прізвища пов’язане не з тим, що він був московітським поетом 19 століття, а з тим, що свого часу він проходив військову службу у такому собі Кірасірському полку окупаційної царської армії, який базувався на теренах нинішньої Світловодщини. Обранці погодились із таким трактуванням, але й Бєлінського не залишили – ця вулиця буде йменуватись на честь Івана Мазепи. Ще одну вулицю – Комсомольська – вирішено перейменувати не на Кременчуцька, а на Героїв Чорнобиля.

Другий топонімічний пункт включав уточнення (доповнення імен) назв вулиць, що своїх назв не змінюватимуть, наприклад, не Пушкіна, а Олександра Пушкіна, не Кутузова, а Михайла Кутузова тощо. Хоча щодо Кутузова та Ушакова, зокрема, які змінюватись не будуть, у членів фракції «Свободи» виникли сумніви стосовно «недоторканості» цих вулиць – адже вони носять прізвища воєначальників імперської Московії – нинішнього ворога України. Як почуватимуться на цих вулицях учасники АТО, резонно запитували «свободівці». Відтак, сей другий пункт вирішено відправити на доопрацювання.

  

Поширити:

Залишити коментар:

коментар