Другий тур вакцинації проти поліомієліту продовжено до 18 грудня

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
В МОЗ України ухвалили рішення про продовження другого раунду додаткової вакцинації проти поліомієліту до 18 грудня 2015 р. В зв’язку з невисоким рівнем охоплення щепленнями в другому турі рекомендації про продовження надає Всесвітня організація охорони здоров`я (ВООЗ).

Повідомляє сайт Кіровоградської ОДА
За словами заступника Міністра охорони здоров`я Ігоря Перегінця, за майже півтора тижні другого туру додаткової імунізації проти поліомієліту, який розпочався 30 листопада 2015 року, станом на 8 грудня 2015 року вакциновано 1039 026 дітей, що складає 44,26% від загальної кількості дітей, віком від 2 місяців до 6 років.
Найкраще охоплення вакцинацією на даний момент показує Харківська (64,37%), Хмельницька (63,02%), Кіровоградська (61,88%) та Миколаївська (57,69%) області. Найнижчим цей показник є в Одеській (22,68%), Закарпатській (25,71%) областях та в Києві (18,88%).
«Ми розуміємо, що такі показники пов’язані з тими спекуляціями навколо вакцинації і вакцин, які сьогодні фігурують в інформаційному просторі. Проте можемо запевнити: смертей від оральної поліовакцини, що використовується у світі уже понад пів століття та якою вакциновано понад 2,5 млрд. дітей у всьому світі, бути не може. Я хочу подякувати лікарям, які вірять у свою справу і чесно виконують свої обов’язки, а також батькам, які довіряють системі імунізації і не піддаються на провокації. Адже кожна дитина в Україні має право на захист від невиліковної хвороби», – зазначив Ігор Перегінець.
За словами представника Бюро ВООЗ в Україні Денніса Кінга, у будь-якій країні світу така ситуація, яка склалася в Україні, відповідно до міжнародних медико-санітарних правил реагування на спалах поліомієліту передбачає три раунди вакцинації дітей відповідної вікової групи. «Не менше 95% дітей має бути вакциновано для припинення циркуляції поліовірусу. Враховуючи недостатнє покриття вакцинацією в І та ІІ турах, ВООЗ рекомендувала Міністерству продовжити другий раунд вакцинації проти поліомієліту, аби дати більше часу батькам на щеплення власних дітей», – зазначив він.
Представник ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс зазначила, що Дитячий фонд ООН цілком підтримує пораду ВООЗ та рішення МОЗ продовжити на тиждень другий раунд і теж подякувала батькам, які попри неправдиві спекулятивні повідомлення у пресі приводять дітей вакцинуватися. «Перебіг додаткової імунізації свідчить про те, що є надія на ліквідацію спалаху страшної хвороби в країні. Хочу наголосити, що вакцини ОПВ зараз достатньо в усіх регіонах України. До кінця грудня вакцина для третього раунду також буде розвезена в регіони», – повідомила пані Барберіс.
Нагадаємо, в Україні протягом І туру додаткової імунізації вакциновано 1,4 мільйони дітей, віком від 2 місяців до 6 років, що склало майже 65% від загальної кількості.
У прес-конференції також взяли участь головний позаштатний дитячий інфекціоніст МОЗ України, завідувач кафедри дитячих інфекційних захворювань НМУ ім. Богомольця Сергій Крамарьов та член Центральної групи з оперативного реагування і розслідування НППІ, доцент патологічної анатомії НМУ ім. О.О. Богомольця В’ячеслав Діброва. Спеціалісти ще раз підтвердили, що випадок смерті трирічного хлопчика у Білій Церкві не пов’язаний з вакцинацією, що підтверджено висновком Центральної комісії з оперативного реагування і розслідування НППІ.
«Складні захворювання або летальні випадки, які співпали в часі у 30-денний термін після вакцинації, відносяться до несприятливих подій після імунізації (НППІ). Такі випадки ретельно досліджуються спеціальними комісіями, до складу яких входять різні спеціалісти: педіатри, вірусологи, імунологи, інфекціоністи – рішення яких є важливим для встановлення причинно-наслідкового зв’язку конкретного випадку з вакцинацією. Центральна комісія з оперативного реагування і розслідування НПІІ, яка розглядала випадок смерті хлопчика у Білій Церкві, дійшла однозначного висновку: зв’язку із вакцинацією цей трагічний випадок не має», – зазначив Сергій Крамарьов.
«Патолого-анатомічний діагноз свідчить про те, смерть абсолютно не пов’язана з вакцинацією, – підтвердив В’ячеслав Діброва. – У хлопчика було два важкі конкуруючі захворювання: гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ) та гіпертрофічна кардіоміопатія – це немов доросле серце, яке перенесло інфаркт міокарда. Для летального фіналу у випадку трирічної дитини достатньо навіть одного такого захворювання».
Прес-служба МОЗ України
Поширити:

Залишити коментар:

коментар