Як захиститися від незаконного арешту майна

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Наталя Антипцева звернулася за юридичною допомогою в ГО «Територія успіху» з питанням ануляції неправомірного арешту успадкованого майна. Після смерті батьків жінці перейшла квартира в одному з будинків на вулиці Великій Перспективній, її вона вирішила продати. Збираючи документи для продажу, вона виявила, що квартиру арештовано за несплату боргу. Повідомлення жінку шокувало, адже ні про штраф, ані про арешт помешкання її жодним чином не було повідомлено.

При з’ясуванні обставин, виявилося, що штраф на суму 170 грн. було виписано на ім’я Перепьолкіної Лідії Петрівни, вона назвала виконавчій особі адресу Антипцевих як свою домашню. Так штраф закріпився у реєстрі за даною квартирою, хоча громадянка Перепьолкіна ніколи там не проживала. Це підтверджує і довідка із ЖКГ: у ній зазначено, що за даною адресою із 1966 року проживали тільки члени родини Антипцевих. Так і не вдалося з’ясувати, чи перевіряв державний виконавець інформацію, надану громадянкою Перепьолкіною.

Консультація юриста: У цьому випадку було порушення з боку державного виконавця, оскільки про рішення щодо штрафу чи арешту майна мають повідомляти своєчасно. Тим більше, якщо за цією адресою проживають постійно.

У виконавчій службі, зрештою, визнали, що  мала місце помилка, і запевнили, що арешт буде скасовано. Дійсно, за кілька днів перевіривши базу у нотаріуса, пані Наталя упевнилася: квартира з обліку арештованого майна була знята.

Та історія мала продовження. У 2008 році, коли почалося внесення документів до Єдиного електронного державного реєстру, квартира знову з’явилася у списку арештованого майна. Жодної інформації про це власниця, Наталя Антипцева не отримувала, а дізналася про недовиконання обов’язків працівниками виконавчої служби, коли вже у 2015-му почала оформлення документів на продаж.

Консультація юриста: Перевірити, чи було оштрафоване ваше помешкання можна в електронній базі відчудженого майна, за запитом в облдержадміністрації чи у Кабінеті електронного сервісу.

Через кадрові перестановки у виконавчій службі пані Наталя не змогла поспілкуватися із відповідальними за цю справу у 2005-му. «Я навіть погодилася сплатити цей штраф: 170 гривень все ж не така велика сума, — розповідає Наталя Борисівна, — та, за словами керівника служби, документ про призначення штрафу був знищений після року зберігання. А справа передана до суду». Тепер зняти його можна було тільки в судовому порядку.

Районний суд виніс рішення щодо скасування арешту, про що повідомив Наталю Борисівну за п’ять днів (в межах десяти днів є можливість подати апеляцію). Претензій до вироку жінка не мала і за два тижні прийшла дати згоду на узаконення. Рішення також було відправлене на ухвалення стороною відповідача, виконавчою службою, але так і не набуло чинності.

Поставити крапку у цій справі допомогли юристи громадської приймальні ГО «Територія успіху».

«Проблема незаконного арешту майна сьогодні досить поширена, — говорить юридичний консультант громадської приймальні Олена Юдова. — Зняти арешт, за чинним законодавством, уповноважений тільки суд, а не виконавча служба, як це було раніше. У випадку Наталі Антипцевої спочатку була оформлена письмова скарга на державного виконавця про незаконне рішення призначити штраф, її задовольнили у повному обсязі. За два місяці суд скасував і арешт квартири. Уже за кілька днів рішення набуде чинності, квартира стане доступною для продажу».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар