Села Кіровоградщини потрапили до зони карантину

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Наприкінці жовтня у декількох господарствах села Кам’яного (Савранський район Одеської області) від африканської чуми загинули свині. Савранщина – район на півночі Одеської області, який межує з Гайворонським районом Кіровоградської області.

Після засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, яка була скликана за ініціативи Одеської ОДА, населений пункт було визнано епідеміологічно небезпечним. Введено карантин локального значення, до зони якого потрапили села Завалля, Бандурове і Казавчин, що на Гайворонщині.

Проблема полягає у тому, що у Кам’яному  люди продавали поросят перед тим, як виявили чуму. Тож наразі невідомо, де зараз знаходяться поросята і чи не перенесли вони чуму до Кіровоградської області. Ветеринарна комісія зробила перепис кількості свиней у господарствах сіл, найближчих до зони зараження.

За словами місцевої жительки Анни Токарчук, зараз у Гайворонському районі свинину не продають. Закрили на деякий час м’ясні цехи на ринках. Але навіть не зважаючи на це, піддавшись паніці, люди самі вирізують свиней і навіть підсвинків.

Нагадаємо, учора, 2 листопада, на апаратній нараді  у Кіровоградській ОДА обговорювали питання щодо запобіжних заходів проти африканської чуми свиней (АЧС), джерела зараження якої виявлено у сусідніх з Кіровоградщиною областях. Було запропоновано збільшити фінансування районних ветлікарень для придбання засобів для дезінфекції.

Довідка.

АЧС, або хвороба Монтгомері, – це вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Передається при прямому контакті хворих і здорових тварин, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Людям може передаватись через продукти зі свинини. Вакцини від захворювання немає. Ліквідація вогнища інфекції відбувається шляхом знищення всього поголів’я.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар