Через спалах поліомієліту в Україні замміністра охорони здоров’я приїхала в Кіровоград (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Учора, 20 жовтня, з робочим візитом до Кіровограда завітала перший заступник міністра охорони здоров’я Олександра Павленко. Саме з нашої області почалась перевірка якості проведення щеплень дітей від поліомієліту.
«Кіровоградщина – це перша область з якої ми розпочинаємо регіональне турне-перевірку, – зазначила Олександра Павленко. – Зараз проходить перший етап вакцинації від поліомієліту, який проходять діти від 2-х місяців до 6-ти років. І втішає те, що спостерігаючи лише день за одним кабінетом щеплень, ми відмітили високу відвідуваність: вакцинацію пройшли вже 80 дітей».


Додаткова імунізація знадобилась українським дітям після двох випадків спалаху поліомієліту на Закарпатті у вересні. Унаслідок захворювання діти (4-х років та 10-ти місяців) були паралізовані.

Всесвітня організація охорони здоров’я та центр з контролю та профілактики захворюваності США підтвердили спалах в Україні, тому цю ситуацію було винесено на розгляд фонду Unicef. Водночас була закуплена високоякісна вакцина (Sanofi pasteur, Франція) – на гроші канадського уряду за підтримки ВООЗ.

У Кіровограді заступник міністра відвідала дитячу обласну лікарню, у одному з корпусів якої триває капітальний ремонт. Наразі у поліклініці, що відтепер буде знаходиться у цьому корпусі, вже відремонтовані приймальна, гіпсувальна, діагностична кімнати і амбулаторія. Особливо варто відмітити останню: раніше щеплення дітям робили у напівпідвальному приміщенні.


Закінчити ремонт і здати до експлуатації планують до кінця поточного року. Кошти на ремонт було виділено як з комунального (2⁄3), так і з державного бюджетів (1⁄3). Загалом – 42 млн грн.

Перевіривши холодильник у якому зберігається вакцина, Олександра Павленко відмітила, що температурний і санітарний режими відповідають нормі.

Підводячи підсумки візиту, перший замміністра ОЗ визначила стан виконання вказівок міністерства на Кіровоградщині як високий і акцентувала увагу на тому, що необхідно підвищувати рівень загальної відповідальності в Україні, зокрема батьківської : «На 2015 рік в Україні лише 14% вакцинованих дітей. Це надзвичайно низький показник! Тому необхідно щоб інформація про небезпеку поліомієліту передавалась від мами мамі, а також поширювалась у садочках і школах», – підсумувала Олександра Павленко.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар