Понад 1700 мешканців Кіровоградщини постраждали від гострих кишкових інфекцій

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На початок поточного місяця в країні зареєстровано 81 спалах гострих кишкових інфекцій серед населення, в яких постраждало 1317 осіб, із них 596 дітей. На території Кіровоградської області спалахів інфекційних захворювань, пов’язаних із вживанням продуктів харчування, протягом кількох останніх років не реєструвалося. Але кількість людей, які захворіли на гострі кишкові інфекції, збільшується. За поточний період року в лікувально-профілактичних закладах області було проліковано більше 1600 хворих на інфекційні гастроентероколіти та 130 – на сальмонельози. 

Про це Першій електронній повідомили в ГУ  Держсанепідслужби в Кіровоградській області.

Ця захворюваність (аналізується цьогорічна статистика) спричинена вживанням неякісних харчових продуктів на підприємствах ресторанного господарства, в дитячих садках і школах, виготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарних вимог або придбаних у торговельній мережі. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникли під час проведення масових заходів (дні народження, весілля тощо) та в організованих дитячих колективах. Основними причинами спалахів кишкових інфекцій є нехтування особами, які готують страви, елементарними правилами особистої гігієни; порушення технології приготування їжі; зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без дотримання належного температурного режиму; порушення термінів та порядку проходження періодичних медичних оглядів працівниками, які готують їжу; закупка продовольчої сировини без документів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість отруєнь та кишкових інфекцій зростає щороку, більше 2 мільйонів людей у світі помирають внаслідок інфекційних захворювань та отруєнь. Із них понад 75% – діти до 14 років. Приблизна динаміка збільшення кількості захворювань становить 10-12% щорічно.

Змінами чинного законодавства органам держсанепідслужби заборонено проведення будь-яких перевірок за дотриманням вимог санітарного законодавства на харчових об’єктах. Як результат цього збільшилась кількість скарг громадян щодо реалізації харчових продуктів з вичерпаним терміном придатності, без супровідних документів, що гарантують їх якість та безпеку. Найчастіше громадяни скаржаться на діяльність магазинів, продовольчих ринків, наявність великої кількості осередків стихійної торгівлі харчовими продуктами.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар