Кіровоградські активісти та медики будуть контролювати департамент охорони здоров’я

Пошук ефективних рішень для розв’язання проблем медицини Кіровоградської області незабаром буде відбуватися в новому форматі. Пацієнтські організації та правозахисники вирішили об’єднатися з лікарями для створення громадської експертної групи при Департаменті охорони здоров’я Кіровоградської обласної державної адміністрації. Про це Першій електронній газеті повідомляють у прес-службі Кіровоградського осередку «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».


1 жовтня в Кіровограді відбулася перша зустріч ініціативної групи щодо створення дорадчого органу при департаменті охорони здоров’я Кіровоградської ОДА. Ініціатором зібрання стали члени кіровоградського осередку «Всеукраїнська мережа ЛЖВ». До ініціативної групи увійшли головний лікар Кіровоградського обласного госпіталю ветеранів війни Геннадій Сябренко, головний лікар Кіровоградської обласної психіатричної лікарні Олександр Тарасенко, депутат обласної ради Ірина Малик, громадські активісти Інга Дудник (ГО «Територія успіху»), Олександр Остапов (БФ «Повернення до життя») та Людмила Шукрута (ГО «Серце матері»).

Активісти планують використати всі можливі методи громадської участі в формуванні і реалізації місцевої політики у сфері охорони здоров’я. Серед них громадська оцінка ефективності використання коштів місцевих бюджетів, урахування думки пацієнтів при формуванні бюджетів і наданні медичних послуг і т.п.

Як розповів представник кіровоградського осередку «ВМ ЛЖВ» Володимир Бочаров-Туз, такий дорадчий орган планується створити з метою забезпечення раціонального використання бюджетних коштів в медичній галузі. Відповідно до проекту дорадчий орган матиме двох співголів: від представників громадськості та від департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА.

“Ми не маємо на меті лише контролювати витрати, ми хочемо разом з медиками покращувати послуги, які надає наша система охорони здоров’я. Дорадчий орган працюватиме над дієвістю діалогу між пацієнтом та чиновником від медицини. Наша мета – щоб пацієнти та медики з опонентів стали партнерами. Серед проектів дорадчого органу буде, наприклад, візуалізація даних «медичного бюджету» області у зрозумілій для пересічного населення формі”, − зазначив Володимир Бочаров-Туз.

На думку активістів, такий дієвий діалог, що враховуватиме ідеї та аргументи всіх сторін, допоможе знайти найбільш оптимальні варіанти вирішення проблем в медичній сфері Кіровоградської області. Робота органу відбуватиметься у формі відкритих засідань. До роботи будуть залучатися профільні експерти в залежності від питань, що розглядатимуться.

На думку головного лікаря обласної психіатричної лікарні Олександра Тарасенка, оскільки медична галузь охоплює велику кількість напрямків, для початку треба зосередитись на основних. Тому такий орган має працювати за принципом пожежної команди – реагувати на найважливіші проблеми медицини в області.

Наступним етапом роботи ініціативної групи стане проведення відкритого засідання в департаменті охорони здоров’я Кіровоградської ОДА, яке відбудеться найближчим часом.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар