Нейлонові та бюгельні протези – найпоширеніші в знімному протезуванні

Знімні протези можуть бути красивими, зручними та довговічними, переконують експерти стоматології Healthy Dent. І розповідають про особливості бюгельних та нейлонових конструкцій – найбільш затребуваних видів протезів на сьогодні.

Відсутність одного-двох зубів – проблема, яка зазвичай вирішується встановленням постійних протезів: коронок, мостів, імплантів. А якщо ситуація більш серйозна, не вистачає великої кількості зубів або взагалі повна адентія, стоматологи Healthy Dent рекомендують встановлювати знімні конструкції. Найчастіше пацієнти обирають бюгельні та нейлонові протези, тому слід розповісти ці види докладніше.

Нейлонові протези – неокласика в стоматології

Силіконові або нейлонові протези – вдосконалений варіант поширених в минулому вставних щелеп. Але сьогодні вони виготовляються не з твердої та незручної у використанні пластмаси, а зі спеціального медичного силікону. Протез складається з нейлонового базису, який фіксується на щелепі, з встановленими на ньому штучними зубними коронками.

Переваги нейлонових конструкцій

  • надійна фіксація: силіконова основа щільно прилягає до ясен за рахунок вакуумного ефекту, додатково кріпиться до опорних зубів кламерами;
  • естетика: нейлонові зубні протези виглядають натурально;
  • гіпоалергений матеріал: на відміну від пластикових та металевих виробів, силікон не викликає алергії;
  • вага: конструкція без металу легша за бюгельний аналог;
  • універсальність: застосовується при повній та частковій адентії, якщо немає зубів поспіль або на різних ділянках щелепи.

Основний недолік протезів з нейлону – відносно короткий термін використання: максимум 5 років. До того ж, силікон – еластичний матеріал, деформується з часом, тому протягом експлуатації потрібно періодично відвідувати стоматолога для корекції протезу.

Вартість протезування

На нейлонові зубні протези ціна нижча, ніж на бюгельні конструкції. Вартість залежить від розміру протезу, типу коронок, прайсу на цю послугу в конкретній клініці. Київська стоматологічна клініка «Хелсі Дент» пропонує встановити повний (на всю щелепу) нейлоновий протез по ціні 7400 грн.

Бюгельний протез – надійність та довговічність

Бюгельний протез – частково-знімна конструкція, що використовується для заміни зубів, відсутніх на бокових та передній ділянках щелепи. Частково-знімним цей вид протезів вважається через надійну фіксацію та можливість носити їх кілька днів поспіль, вилучаючи тільки для чищення.

Завдяки тому, що основою конструкції є металева дуга, або бюгель, протез відрізняється високою міцністю, витримує високе механічне навантаження. Дуга покрита акрилом, що імітує ясна і слугує основою під коронки. Ортопедичний виріб кріпиться до опорних зубів за допомогою спеціальних фіксаторів: атачментів (замків) та кламерів (гачків).

Плюси бюгельних конструкцій

  • міцність та надійність;
  • можна не знімати на ніч;
  • навантаження на щелепу розподіляється рівномірно;
  • бюгельні протези виглядають естетично;
  • дикція не спотворюється, а навіть покращується, порівняно з відсутністю зубів;
  • термін служби 10 років і навіть більше, за умови дбайливої експлуатації.

Бюгельні конструкції встановлюються при частковій адентії за відсутності 1-4 зубів. Рекомендовані при неможливості імплантації, бруксизмі, рухливості зубів при пародонтозі, глибокому прикусі. Якщо у пацієнта алергія на метал, стоматологи запропонують альтернативу – термопластиковий бюгельний виріб: https://healthydent.ua/uk/uslugy/byugelnyy-protez.

Скільки коштує бюгельний протез

Бюгельні протези – найдорожчі, порівняно іншими знімними конструкціями, але й робочі властивості в них найкращі. Ціна протезування на бюгелі – від 9-12 тис. грн., залежно від розміру виробу та типу фіксаторів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар