Привітати Кропивницький з 140-річчям театру приїхав міністр культури України

Сьогодні, 27 жовтня, до Кропивницького завітав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Про це повідомляє Перша електронна газета  з посиланням на брифінг міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченко.

“Першочергово я приїхав привітати театр, але окрім цього зустрівся з представниками культури. Мене вражає дружня і відкрита атмосфера, яку я від них побачив. Це надихає, бо тут люди не тільки продовжують працювати, а й організовувати подібні події. Ми поговорили про проблеми, які стосуються різних сфер – книговидання, театральну справу. Наразі це важливі моменти,  їх потрібно розвивати”, – розповів Олександр Ткаченко.

Під час зустрічі не оминули питання долі театрів, які знаходяться на окупованих територіях та тих, які змогли евакуюватися. Міністр культури зауважив, що всі театри зараз знаходяться на стадії переосмислення свого репертуару та певних змін.

“На тимчасово окупованих територіях ситуація різна, бо деякі театри виїхали, інші ж колективи залишилися.  Більшість тих, які змогли виїхати,  об`єдналися й налагодили  більш-менш постійні гастролі, ті, яким довелося залишитися намагаються працювати, але не безпосередньо в приміщенні театру. Є проблема фінансування, оскільки через безпекові питання не можна плвністю заповнювати зал, але я радий, що у Кропивницькому все гаразд з цим. Є фінансування, є укриття. На жаль,  багато театральних споруд зруйновані, це ми знаємо на прикладі Маріупольського театру. Наразі ми просимо про допомогу ЮНІСЕФ, аби зберегти будівлі театрів, музеїв та інших театральних осередків на час зими”, – прокоментував ситуацію міністр культури.

Проговорили й моменти декомунізації Кропивницького. Олександр Ткаченко розповів, куди направляють знесені пам`ятки російської культури.

“Буквально вчора було засідання експертної ради при Мінкульті куди входять відомі культурологи, історики, а вже сьогодні на сайті Мінкульту має з`явитися рекомендація з приводу пам`ятників. Тобто це фахова точка зору. Наступного тижня ми зробимо публічне звернення, своєрідне роз`яснення щодо перенесення подібних пам`яток культури. Можливо, що в деяких регіонах та областях варто організовувати парки подібних тоталітарних пам`яток. Подібні є в Сумській області. Вони організовані місцевою владою”,- повідомив про плани  міністр культури.

Насамкінець Олександр Ткаченко відповів на питання важливості святкування 140-річчя першого українського театру.

“Це не просто важливо, це символічно, тому що ця цифра говорить про те, звідки пішла українська театральна школа. Про те, що саме в центрі України зародився перший театр”, – підсумував Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, у Кропивницькому завершили мурал, присвячений 140-річчю театру корифеїв

Читайте також: “На сцені все має бути актуальним, тому москалика ми в кінці вішаємо” – режисер “Бондарівни”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар