Чим керуватися при виборі ліків від алергії в аптеках

Доки одні насолоджуються сонцем, теплом, квітами, прогулянками в парках, іграми з домашніми улюбленцями та іншим відпочинком на свіжому повітрі, інші страждають від підступної алергії. І з кожним роком таких людей стає все більше, адже наш імунітет стрімко слабшає під тиском низки руйнівних зовнішніх факторів.

Для кожного третього українця звичною справою стала купівля ліків проти алергії https://apteka.net.ua/ru/medikamenty/lechenie-allergii

При виборі препарату, необхідно розуміти, що алергія, це не просто хвороба, а патологічна реакція нашої імунної системи на подразнюючі речовини – алергени. Алергія виникає, коли організм виявляється дуже чутливим до алергена. У кожного організму є свої слабкі сторони, які й провокують алергію – на їжу, тварин, квіти, пил, запахи, тощо.

Проявляється алергія також по-різному, але є ряд симптомів, що вважаються найбільш поширеними і зустрічаються практично при всіх видах алергії. Ідетьяс про рясне і тривале чхання, закладеність носа чи рідкий нежить, почервоніння очей і сльозогінність. Рідше зявляється сухий кашель, ускладнене дихання, почервоніння шкірних покривів, висипання і подразнення.

При цьому варто враховувати, що одні і ті ж симптоми можуть бути викликані різними видами алергії. Зокрема виділяють алергію контактну (на шкірі), респіраторну (торкається органів дихання), харчову (виникає при внутрішньому споживанні продукту-алергену), а також алергію на укуси комах, ліки і щеплення.

Найагресивнішим і найбільш небезпечним виджом алергії є анафілактичний шок, який розвивається стрімко (буквально кілька хвилин) і при відсутності вчасної медичної допомоги може закінчитися летально.

І хоч всі ми хоча б раз у житті відчували симптоми алергії і за звичкою долали їх шляхом самолікування, досвідчені медики і Міністерство охорони здоров’я радять українцям не скуповувати все підряд, а дослухатися до порад свого сімейного лікаря чи хоча б фармацевта. При цьому варто зважати на діючу речовину, попередній досвід успішного використання та доступність в аптеці, а не на бренд, торгову марку.

© korysniporady.com.ua

В Україні процедуру державної реєстрації проходять всі лікарські засоби – вітчизняних та іноземних виробників, що свідчить про їх однакову якість і безпечність використання. Тому обираючи препарат, орієнтуватися доцільніше саме на його діючу речовину і доступність в аптеці, а не популярну назву.

Що стосується ліків, на придбання яких необхідний рецепт, то лікарі оформлятимуть їх також на активну (діючу) речовину, а не вказуватимуть назву препарату конкретного виробника.

Щодо списку ліків, які можна купити без рецепта, то на період дії воєнного стану наказом Міністерства охорони здоров’я №413 від 04 березня 2022 року аптекам дозволено вільну реалізацію всіх препаратів, крім таких, що:

  • містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на рецептурних бланках форми № 3
  • є комбінованими препаратами і містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму
  • отруйні та сильнодіючі препарати, які необхідно вживати у точному дозуванні та під наглядом і контролем лікарів.

Більшість ліків від різних видів алергії не потребують рецептів, але є й сильнодіючі, які необхідно вживати лише під наглядом фахівців.

МОЗ закликає працівників аптек надавати фармацевтичну допомогу пацієнтам при виборі необхідних ліків, а самих пацієнтів завчасно консультуватися зі своїми сімейними лікарями.

УВАГА!

Перед вживанням будь-яких ліків обовязково проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем та ознайомтеся з інструкцією на лікарський засіб.

Пам’ятайте:

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар