Кіровоградщина четвертою в Україні ухвалила програму розвитку української мови

@ Радіо Свобода

Програму розвитку та функціонування української мови у Кіровоградській області на 2022-2027 роки ухвалили депутати обласної ради на сесії сьогодні, 23 грудня.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Програма передбачає комплекс заходів, спрямованих на підтримку і популяризацію української мови.

Серед завдань – просвітницька робота поміж власників бізнесу про використання державної мови, українізація інфоpмаційного сеpедовища, фоpмування цілісного інфоpмаційно-культуpного пpостоpу, патріотичне виховання дітей і молоді.

«Ми маємо закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що також закріплено Конституцією України. Обласна програма – це перехід від формалізму до практики. Ми повинні говорити про кількісні та якісні показники використання української мови на Кіровоградщині, проведення досліджень та іспитів – один із напрямків роботи програми», – прокоментував заступник голови обласної ради Дмитро Лінько.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наголосив, що Кіровоградська область четверта в Україні, яка прийняла такий документ.

«Я задоволений тим, що ваша область є четвертою в Україні, яка так жваво, активно і професійно підготувала рішення. Це конституційний обов’язок, це питання правозахисту та національної безпеки», – зазначив на сесії обласної ради Тарас Кремінь.

За програмою область у тому числі скерує мільйон гривень на поповнення бібліотечних фондів україномовною літературою.

Також кошти використають на проведення обласної літературної премії імені Маланюка, конкурсів, книжкових фестивалів і ярмарків, підтримку громадських спілок, діяльність яких спрямована на видання української літератури.

Загалом на реалізацію програми у наступному році депутати передбачили 1 мільйон 314 тисяч гривень з обласного та 550 тисяч гривень із місцевих бюджетів.

Нагадаємо, Чорноіваненко пропонує передати геріатричні пансіонати на утримання громадам.

Читайте також: Працівник «Альфи» отримає відзнаку «За заслуги» за порятунок підлітка

Поширити:

Залишити коментар:

коментар