Соціальна працівниця з Добровеличківки про роботу з ВІЛ-позитивними людьми

Соціальна працівниця проекту USAID HealthLink «Прискорення сталої відповіді епідемії ВІЛ/СНІД на Кіровоградщині» у Добровеличківському районі Анна Мельниченко зі школи мріяла допомагати людям. Щодня вона рухалася в цьому напрямку і зараз під її соціальним супроводом – ВІЛ-позитивні люди.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією БО “100 відсотків життя. Кропивницький”.

За освітою Анна психолог, закінчила ЦДПУ імені В. Винниченка. Одразу працювала в соціальній службі для сім’ї, дітей та молоді Добровеличківського району. Допомагала сім’ям, які мають проблеми з алкоголем, наркотиками, ведуть аморальний спосіб життя. Проте згодом заклад закрили – Анна з іншими спеціалістами потрапили під скорочення. З цього моменту її діяльність нерозривно пов’язана із БО «100 відсотків життя. Кропивницький».

– Я знала про цю благодійну організацію, адже на той момент уже допомагала людям з ВІЛ-позитивним статусом. Коли дізналася про можливість бути корисною людям, якими опікуються в БО «100 відсотків життя. Кропивницький», поїхала на співбесіду. Так я долучилася до команди, яка рятує життя. Отримала підтримку колег. Глибше відчула своє призначення у житті. Мені допомагали медичні працівники Добровеличківської районної лікарні, соціальні працівники з досвідом у благодійній організації. Якщо я чогось не знала, не боялася запитати поради. Наразі я долучаюся до онлайн-курсів та читаю тематичні статті, – розповідає 23-річна Анна Мельниченко.

У своїй діяльності соціальна працівниця вважає, що головне, почути кожного клієнта. Адже реакція на ВІЛ-позитивний статус різна – шок, відчай, розгубленість. Головне – підтримати їх на цьому етапі, надати той максимум інформації, який людина може сприйняти. Не завантажувати одразу новими термінами чи поясненнями, а все робити поступово під час подальших консультацій.

e0da01ace5636ee498f55b1f49ba8dec.jpg

За підсумками 2020 року серед соціальних працівників, які працюють у проекті HealthLink, саме в Ані були найскладніші клієнти, вивести яких із певної залежності задля лікування ВІЛ – завдання непросте.

– Здебільшого мої клієнти з неблагополучних сімей, де вживають алкоголь. Тут інші цінності – випити. Для мене важливо розібратися у кожному випадку, щоб зрозуміти причину вживання алкоголю і допомогти. Я також розповідаю, де можна пройти лікування, щоб вийти із залежності, – каже фахівець.

Анна розповідає про свою клієнтку, яка працює у сфері торгівлі. Коли її раптово підвело здоров’я і вона почала обстежуватися, здала тест на ВІЛ, почула позитивну відповідь. Далі їй діагностували туберкульоз. Жінка до останнього не вірила в це. Та після консультацій соціального працівника зрозуміла важливість лікування. Ця історія приклад того, що ВІЛ-інфекцію також діагностують у продавців, медичних працівників, педагогів, інженерів, водіїв, кухарів.

Аня знаходить різні підходи до своїх клієнтів, рятуючи їхні життя. Навіть, дарує квіти у горщечках, щоб клієнти за ними доглядали і відчували свою відповідальність. До слова, хобі Ані – вирощування домашніх квітів (у її колекції понад 60 видів) та створення букетів із квіток, що вирощує на грядці.

Нагадаємо, як ВІЛ ледь не зруйнував 20 років шлюбу.

Читайте також: Від сьогодні вакцинацію на Кіровоградщині проводять 10 мобільних бригад

Поширити:

Залишити коментар:

коментар