У Кропивницькому людям із порушеннями слуху пропонують роботу в супермаркеті

У Кропивницькому людям з порушеннями слуху пропонують роботу касира та фасувальника товарів у супермаркеті. За словами голови обласної організації Українського товариства глухих Марини Майстренко, робота у супермаркеті – ледь не єдина можливість для людини, яка не чує, працевлаштуватись.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт UA: Кропивницький.

Про це Суспільному розповіла голова обласної організації Українського товариства глухих Марина Майстренко.

За її словами, робота у супермаркеті – ледь не єдина можливість для людини, яка не чує, працевлаштуватись.

Кропивничанка Аліна Жудіна касиркою у супермаркеті працює півтора роки:

”Я нічого не чую з дитинства. Відчуваю лише вібрацію. Побачила оголошення, що потрібні касири. Перекладач зателефонував у відділ кадрів, мене запросили на співбесіду і взяли на роботу”.

За словами Аліни Жудіної, покупці на неї реагують по-різному:

”Є такі, що сприймають з розумінням. Є такі, що у шоці. З такими важко спілкуватися. Доводиться писати”.

Олександр Воронов приїхав у Кропивницький з Маріуполя три роки тому:

”Раніше працював на заводі обмотувальником. У Кропивницькому знайти роботу було складно. На завод, наприклад, не взяли. Влаштувався в супермаркет, іншої роботи не шукав. Бувають, звісно, проблеми, коли люди, які чують, мене не розуміють, не поважають. Але я на це не зважаю”.

За словами колег, те, що Олександр не чує, не заважає спілкуванню.

На касі, де працює людина з порушеннями слуху, встановили попереджувальні таблички. Менеджерка супермаркету по роботі з персоналом Ольга Татарченко розповіла, що на роботу взяли трьох працівників з порушеннями слуху:

”Звісно, ми розуміли, що потрібно створити певні умови для цих людей. Тому ми ставимо таблички, на бейджах ставимо відповідний знак, щоб клієнти розуміли, який касир їх обслуговує. На жаль, не всі лояльні до таких працівників. Виникають певні складнощі, дрібні конфліктні ситуації, тому що рівень толерантності нашого суспільства, на жаль, не достатній”.

За словами голова обласної організації Українського товариства глухих Марини Майстренко, в Кіровоградській області проживає більше тисячі двохсот людей з порушеннями слуху:

”90% мають середню шкільну освіту. Їм важко здобути вищу освіту. Підприємства бояться брати їх на роботу і давати посади, наприклад, головного бухгалтера чи майстра. Людям із порушенням слуху, чомусь, не довіряють і вони падають духом. Вважають, що після навчання краще одразу йти працювати”.

Марини Майстренко розповіла, що у Кропивницькому живуть півтисячі людей з порушеннями слуху. Третина з них – працевлаштовані.

Нагадаємо, кропивничани з вадами слуху і зору можуть замовити соціальний супровід.

Читайте також: Роботодавці Кіровоградщини готові платити фахівцям до 30 тисяч гривень

Поширити:

Залишити коментар:

коментар