У Кропивницькому обговорювали результати реформи місцевого самоврядування в області

У Центрі розвитку місцевого самоврядування в Кропивницькому відбулося засідання круглого столу. На зустрічі учасники обговорили стан реформи децентралізації в області за 9 місяців 2018 року, підтримку об’єднаних територіальних громад та інструменти заохочення сільських та селищних рад до об’єднання.

Про це Першій електронній газеті повідомили у прес-службі Центру.

Наразі у Кіровоградській області працюють 16 ОТГ, в яких відбулися вибори. Ще 4 громади – Піщанобрідська, Мар’янівська, Добровеличківська, Попельнастівська – очікують перших виборів голів ОТГ і депутатів рад та відбудуться додаткові вибори депутатів Першотравенської сільської ради, яка приєдналася до Компаніївської ОТГ. Вибори призначено на 23 грудня цього року.

“За результатом аналізу фінансової спроможності ОТГ можна зробити висновок, що відбувається значне зростання доходів громад. Окрім того, за рахунок коштів державної субвенції на розвиток інфраструктури у 5-ти ОТГ в 2017 році зроблені капітальні ремонти доріг, вуличного освітлення, будівель соціальної сфери, реконструкції систем опалення та водопостачання на загальну суму 19,2 млн грн. У 2018 році заплановано вже для 13 ОТГ такої субвенції на суму 23,2 млн грн, – зазначила радниця з питань децентралізації ЦРМС Валентина Шеремет.

ОТГ області активно співпрацюють з Програмою «U-LEAD з Європою», яка значно розширила свою підтримку громадам. Нещодавно Соколівська ОТГ та місто Світловодськ були відібрані Програмою в рамках 2-го раунду фази Впровадження напрямку для модернізації адміністративних послуг. Ці громади підписали технічне завдання для модернізації своїх ЦНАПів. За кошти Програми «U-LEAD з Європою» планується не тільки навчання працівників ЦНАПів. Уже придбанні меблі, комп’ютерна техніка, виготовлено інформаційні таблички та встановлено спеціалізоване програмне забезпечення «Вулик», яке сприятиме кращому та швидшому наданні послуг. Також в рамках 2-го раунду відібрано ще три ОТГ Кіровоградщини – Тишківську, Бобринецьку та Помічнянську, які наразі тісно співпрацюють з експертами і визначаються із обсягами та напрямками допомоги.

7091ebcf3ed5c91346f182203b099823.jpg

Представники партнерських організацій Асоціації міст України, Програми «Пульс», Програми USAID DOBRE, громадської організації «Громадські ініціативи України», ГО «Спілка вільних ініціативних жінок», ДНЗ «Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Кіровоградської ОДА» виступили та поділилися досвідом нових напрацювань щодо визначення потреб громад, розповіли про свою допомогу та нові гранти для громад, також обговорили можливості підтримки ОТГ у їх становленні.

c28abe60642bf32c7d299cf83fc1ebc3.jpg

Координаторка з комунікації Програми USAID DOBRE Оксана Якуніна розповіла, що проект спрямовує технічну та фінансову допомогу на активізацію громадян, підвищення якості комунальних послуг, стимулювання місцевої економіки.

Представник програми зазначила, що DOBRE до цього часу співпрацювала лише з трьома громадами області – Новоукраїнською, Маловисківською та Бобринецькою. Нещодавно на конкурсній основі було відібрано ще 5 об’єднаних громад Кіровоградщини – Компанївську, Помічнянську, Дмитрівську, Смолінську, Новопразьку.

«Кожна об’єднана територіальна громада зможе отримати до 200 тис. доларів на реалізацію своїх проектів. Проекти розроблятимуть мешканці громади, а Програма USAID DOBRE буде їх розглядати та фінансувати», – зазначила Оксана Якуніна.

919c5e38c4682d281a76a645fc6413be.jpg

Виконавчий директор Кіровоградського регіонального відділення Асоціації міст України Валентина Іллюшкіна також поділилась секретами успішної роботи з громадами області. Вона зазначила, що організація АМУ проводить тренінги, семінари, консультує та сприяє обміну досвідом між громадами, проводить навчальні візити представників місцевого самоврядування до регіонів нашої країни.

«Такі візити найкраще сприяють розвитку громад. Побачивши нові та цікаві проекти, які працюють та приносять користь, голови ОТГ прагнуть їх реалізувати у себе в громаді. Такі практики найкраще демонструють обміном досвідом», – зазначила Валентина Іллюшкіна.

На «круглому столі» партнерські організації обмінялись досвідом роботи з громадами, поділились планами на майбутнє та визначились із спільними заходами.

468864972eaca11c3ae1587d8dd2b52f.jpg

Поширити:

Залишити коментар:

коментар