Могильник радіоактивних відходів ліквідують на Кіровоградщині за кошти НАТО

© pixabay.com

У рамках проекту Трастового фонду НАТО на Кіровоградщині розпочнуть ліквідацію могильника радіоактивних відходів, які зберігаються на об’єкті «Цибульове» Міністерства оборони України. Донором проекту, сумарна вартість якого становить 1,5 млн євро, виступає Федеративна Республіка Німеччина.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією з офіційного сайту Міністерства оборони України.

Учора, 26 вересня, у Києві відбулася урочиста церемонія старту цього проекту.

У заході взяли участь Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції генерал-лейтенант Анатолій Петренко, Менеджер програм загальних послуг та співробітництва Агенції НАТО з підтримки та постачання (NSPA) Джон Босманс, Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук, інші почесні гості.

© mil.gov.ua

Заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції генерал-лейтенант Анатолій Петренко акцентував увагу на тому, що виконання заходів проекту дозволить позбавити Міністерство оборони та Збройні Сили України від виконання невластивих функцій та спрямувати вивільнені ресурси на посилення оперативних спроможностей Збройних Сил України, вирішення пріоритетних завдань у сфері обороноздатності.

“Саме за підтримки НАТО ми можемо оптимізувати наші спроможності для виконання прямих завдань”, — наголосив він.

© mil.gov.ua

Генерал-лейтенант Анатолій Петренко назвав започаткування проекту демонстрацією успішного спільного виконання Комплексного пакету допомоги НАТО Україні, а також підкреслив, що Міністерством оборони України будуть забезпечені усі заходи, що стосуються виконання проекту.

Проект Трастового фонду НАТО із захоронення радіоактивних джерел «Ліквідація могильника радіоактивних відходів, які зберігаються на об’єкті «Цибульове» Міністерства оборони України, реалізовуватиметься 18 місяців.

Результатом проекту стане реабілітація території, на якій зараз зберігаються радіоактивні відходи (РАВ), а також усунення загрози незаконного розповсюдження радіоактивних матеріалів за межі об’єкта і зменшення негативного впливу РАВ на довкілля та населення регіону. Досвід, отриманий під час реалізації проекту, буде використано для ліквідації інших сховищ та місць зберігання «історичних» радіоактивних відходів на території України.

Як повідомляє УНІАН, об’єкт «Цибульове», де розташований могильник радіоактивних відходів, розміщений на території військової частини А 0981. За даними з Вікіпедії, військова частина № А0981 знаходиться у смт Лісове Олександрівського району. Частина була сформована 1 березня 1999 року на базі військової частини № 14427, яка виконувала завдання з ядерно-технічного забезпечення Збройних Сил СРСР.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар