Гості з двох областей переймали досвід роботи Соколівської ОТГ

Днями у Соколівської ОТГ приїхали представників місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад Чернігівської та Запорізької областей, який організував Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сторінку центру у Facebook.

Майже два роки пройшли з моменту створення Соколівської ОТГ. Це був нелегкий період становлення, але дуже плідний та успішний для громади. Саме підтримка, розуміння громади та злагоджені дії керівництва дали поштовх до нових якісних змін в житлово-комунальному господарстві, медицині, освіті, ремонті доріг, наданні якісних послуг населенню та в соціальній сфері.

Впровадивши нові принципи місцевого самоврядування та отримавши фінансові повноваження, керівництво громади вирішило в першу чергу потурбуватись про якісне обслуговування своїх жителів, тому зусилля направили на створення і відкриття першого серед ОТГ області «Центру адміністративних та соціальних послуг».

f6f2f8ee2bf97cd512414b43d6f3a4dd.jpg

Сьогодні у Соколівському ЦНАПі надається 67 адмінпослуг, також 23 послуги соціального спрямування. Незабаром перелік послуг буде розширюватись. Зокрема, проведено процедуру закупівлі для придбання станції для оформлення паспортів у вигляді ID-картки та біометричних паспортів для виїзду за кордон, що дозволить отримати сучасний сервіс у селі.

978fe86f8d856c8b67742426731273e8.jpg

Директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик була приємно вражена Соколівським ЦНАПом, кількістю послуг та подальшими планами на покращення обслуговування. Вона зазначила:

“У нас такої практики надання послуг ще мало, вона не досить поширена. Але зараз ми маємо можливість побачити, проаналізувати, як організаційно та юридично це все працює. І в подальшому, думаю, що цей досвід, який ми вивчаємо у Соколівці, буде дуже корисним та застосованим у наших громадах”.

Успіх надихнув громаду до подальших секторальних змін.

“Більше двох десятиліть, понад 800 жителів села Черняхівка, звертались за медичною допомогою у сусіднє село Соколівське. Віддаленість села та отримання вчасної меддопомоги було гострою проблемою. Тож ми вирішили побудувати нове приміщення фельдшерського пункту, так зручно усім, особливо людям похилого віку”, – розповіла голова ОТГ Інна Завірюха.

7e809faf089145fa594b841d5c958baf.jpg

Нині у ФАПі закінчуються оздоблювальні роботи, і вже до середини жовтня медзаклад буде відкрито та він зможе приймати відвідувачів.

Інна Завірюха поділилась з гостями планами громади про будівництво нового сучасного дитячого садочка. Проте, масштабність та дороговартісність проекту не дозволяє його реалізувати самостійно, тож керівництво громади активно шукає інвестиційний ресурс для реалізації амбітних планів.

2e2cd2762d78c5878b1157ea8a01b6bb.jpg

За час становлення громади відбулись значні зміни: за рахунок капітальних видатків проведено ремонти дорожнього покриття у селах на загальну суму понад 6 мільйоні гривень, завершилось будівництво мосту, який з’єднує села Новопетрівське і Соколівське. Більше 5,5 мільйонів гривень витрачено на благоустрій територій: встановлено зупинки громадського транспорту, дитячі майданчики, відремонтовано колодязі, проведено капітальний ремонт системи вуличного освітлення, у селах громади провели заміну старих ламп на нові економічні, відновлено частину каналізаційних стоків у Соколівці, підключено до каналізаційної системи ОКВП «Дніпро- Кіровоград», що дало змогу значно покращити екологічний стан села, та багато іншого.

0d4f275c9d0c1f3998d7d17c91421f57.jpg

Гарна та якісна освіта підростаючого покоління є одним із пріоритетів у роботі Соколівської ОТГ, у освітній системі відбулись значні зміни. Ще минулого року в комунальну власність громади передали школи, які числились у районі. Їх стан був далеко не зразковий, і хоча район фінансово підтримував, але проблем виявилось багато. Зміни розпочали з ремонтів навчальних закладів. Замінили дах в Назарівській школі, у Соколівській школі відремонтували фойє, провели заміну котлів у Іванівській школі, зроблені ремонтні роботи майже у всіх навчальних закладах ОТГ.

580b7b2773629c338420f439ee5fecbe.jpg

Які результати отримали – переконались представники делегації, під час відвідування школи у селі Вишняківка. Сьогодні тут оновлені класи, гарне фойє, школа має відремонтовану їдальню. За словами завідувача Вишняківської школи Руслана Синьоока вони повністю підготовились до початку навчання.

“Нова українська школа передбачає не лише навчання дітей, а й гарний та цікавий відпочинок. Дякуючи нашому творчому колективу та батькам ми добре підготувалися – маємо оновлений спортивний зал, в коридорах школи діти можуть граючись навчатись. Зусиллями наших вчителів коридори школи розмальовані та поділені на зони: українська та англійська мови, географія, математика, хімія, тут дітки в ігровій формі можуть ознайомитись з формулами та правилами, так значно легше запам’ятовуються”.

026b1d9622cd0f8a92b76cfb5a2a80e5.jpg

Щоб випускники шкіл громади були конкуренто спроможними та мали гарні шанси при вступі до ВИШів, для старшокласників організоване профільне навчання, діти мають змогу вивчати окремі предмети поглиблено. При навчальних закладах працюють різноманітні гуртки, позашкільні центри.

Чимало гарних змін відбулось при підготовці шкіл і дитячих садочків до навчального року та нормального функціонування взимку. За кошти місцевого бюджету постійно забезпечується підвіз школярів до місця навчання, для учнів початкової школи та дітей пільгових категорій організоване безкоштовне харчування.

Представник місцевого самоврядування Запорізької області Микола Зуб поділився враженнями:

“Такі візити – це гарний стимул для впровадження чогось нового. У своїй громаді я також хотів би бачити такий адміністративний центр, у нас такого на жаль ще немає. Мене також дуже вразила Вишняківська школа, сподобалось оформлення холу, у нас пішли по іншому шляху, але я думаю, що все виправиться. Бажаю усім нам успіху”.

cc2c97f62ac9f54d42fbdf9906f2db3d.jpg

До гарних змін у громаді придивляються і сусідні села. Нині завдяки новому законодавству, що дозволяє приєднуватись населеним пунктам не лише в межах району, до Соколівської ОТГ планує долучитись сільська рада із Новоукраїнського району.

Наразі Соколівська ОТГ має майже усе, про що раніше лише мріяли: тут є і ЦНАП, і сучасне освітлення вулиць, і школи, і дитсадочки, і парки, і клуби, і дитячі та спортивні майданчики, медичні заклади, на території громади працюють успішні промислові підприємства. Але громада має ще багато планів по розвитку інфраструктурної галузі. Гроші планують витрачати не лише із свого бюджету, а й активно шукають гранти та залучають інвесторів до своїх проектів.

Довідка:

Соколівська сільська об’єднана територіальна громада – одна з перших громад створених на Кіровоградщині і одна з найбільш фінансово потужних, за підсумками 2017 року. Вона зайняла 13 місце в рейтингу фінансової спроможності громад України (за даними Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні).

Перші вибори відбулися у 2016 році, до Соколівської сільської об’єднаної територіальної громади увійшло 13 населених пунктів, об’єднано 5 громад та створено 4 старостинських округи. Бюджет громади на 2018 рік складає понад 52,4 млн грн, раніше сукупний бюджет населених пунктів, що утворили громаду був 16 мільйонів гривень.

0a1a19413a924b216604d01b7374dfd6.jpg

f4df8ae6f425551dc6a5635a63ebafdf.jpg

d2b077ac00937e192ab3ad416cb786ac.jpg

Поширити:

Залишити коментар:

коментар