Новоукраїнка переймала досвід розвитку спорту у Львові

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Нещодавно делегація з Новоукраїнської громади в рамках Програми USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» відвідала Львів, аби побачити успіхи колег і перейняти їхній досвід. Тут розвиток спортивного напрямку відбувається завдяки впровадженню інноваційних підходів у втіленні програм та проектів на місцевому рівні.

На чолі з міським головою Олександром Корінним саме ті, хто працює в громаді в напрямку спортивного та національно-патріотичного виховання, отримали змогу ознайомитись з роботою спортивних установ і майданчиків, дитячо-юнацьких та молодіжних клубів. Важливим аспектом візиту було не тільки вивчення досвіду, а і налагодження партнерських відносин з організаціями та закладами, де побували новоукраїнські представники.

Керівники проекту та організатори даного навчально-ознайомчого візиту запропонували консультативно-методичну підтримку у вдосконаленні спортивно-масової роботи в громаді. Зокрема, це має посилити прийняту Програму розвитку фізичної культури і спорту конкретними завданнями чи бюджетом.

Із громадської організації – у комунальне підприємство

Львів має досвід того, як локальні громадські ініціативи можуть перерости у, приміром, комунальне підприємство. До прикладу, КП «Спортресурс» зараз займається будівництвом, реконструкцією вуличних спортивних та дитячих майданчиків, хоча ще нещодавно це була просто громадська організація:

«Усе починалось з волонтерства та громадської організації «Футбол – проти наркотиків та криміналу». Спочатку була ліга дворового футболу, тепер це – Львівське комунальне підприємство «Спортресурс», яке має вагому підтримку міської ради. І сьогодні на нашому балансі – 16 дитячих спортивних майданчиків, підпорядкованих міському управлінню молоді і спорту», – розповів керівник комунального підприємства та представник Федерації дворового футболу Ігор Самотій.

Поміж тим, мова йшла про те, що для реалізації успішних проектів не потрібно багато коштів. За словами консультанта Національної програми обмінів для об’єднаних громад-партнерів DOBRE в сфері спорту Володимира Шнайдера, питання – не в кількості коштів, а в правильних пріоритетах і заохоченні мешканців до розвитку спортивної галузі. Зокрема, у Львові діють цільові програми, тож новоукраїнці змогли ознайомитися із дієвими прикладами такого підходу підтримки громадських організацій. Наприклад, це і закупівля спортивної форми та інвентарю, і заохочення призерів і переможців конкурсів… Побачили результати програм члени делегації новоукраїнської громади під час огляду спортивних майданчиків, дитячих клубів, візиту до Центру національно-патріотичного виховання і самозахисту «Форпост», спортивної школи «Олімпія», Львівської шахової академії.

DSCN4806

Шахи та драйв мультиспорту

Справжній драйв «представники спортивного життя Новоукраїнки» пізнали в стінах Спортклубу «Манівці». У соціально-спортивному підприємстві відбуваються тренування зі скелелазіння, гірського туризму, слеклайну, акробатики, брейк-дансу, дзюдо, паркуру.

«На прикладі роботи цього мультиспортивного залу ми побачили, як в одному приміщенні можуть не лише добре «вживатись», а й тісно співпрацювати декілька доволі різних за напрямками видів спорту. І це дуже добре. Нам варто перейняти в них не лише дружнє співіснування (яке, в першу чергу, базується на ентузіазмі), а й уміння знаходити компроміси, лояльне ставлення один до одного.  Дуже хочу, щоб у нашій громаді був такий зал, така співпраця, і сподіваюсь, що децентралізація нам у цьому допоможе», – зазначив виконавчий директор громадської організації Новоукраїнського міського військово-патріотичного клубу «Відвага» Сергій Скороход.

Зацікавленість у начальника відділу освіти виконавчого комітету Новоукраїнської міської ради Тетяни Стратонової викликала особливість розвитку шахів у школах, які у Львові є своєрідним осередком спортивного життя.

«Ми побачили, що заняття з шахів (як і затвердження Програми розвитку регбі-5 у загальноосвітніх навчальних закладах Львова) покликані не лише популяризувати ці види спорту, а, в першу чергу, урізноманітнити заняття з фізичної культури та зробити навчання учнів більш цікавим. До того ж тут спортивні зали шкіл у повній мірі використовуються після шкільних занять для роботи різного роду секцій. Сподобалася і практика проведення занять з шахів у садочках, де б діти знайомилися з азами цього виду, що розвиває логічне мислення…».

DSCN4895

Головне – якісний підхід

«Справа не у віці чи досвіді тих, хто очолює клуби, гуртки або секції. І не в тому державній, комунальній, приватній спортивній школі, федерації чи спортклубу надається фінансова підтримка. А в тому, чи люди почуваються на своєму місці, і що вони реально роблять для популяризації масового спорту. Адже головне – надати послугу, щоб не тільки дітям, а й всім мешканцям громади було цікаво. І той, хто це буде робити якісно – отримуватиме фінансування», – вважає міський голова Новоукраїнки Олександр Корінний.

На прикладі ставлення до спорту у Львові новоукраїнці побачили, як у повній мірі використовують потенціал громадських організацій, незважаючи ні на політичну, релігійну чи іншу приналежність. Бо ж тут інші пріоритети: здорове суспільство, впевнене майбутнє, яке й формується під впливом здорового способу життя. За словами Олександра Корінного, після візиту до Львова у Новоукраїнці переглянуть Програму розвитку спорту та розбудови спортивної інфраструктури громади:

«Стосовно  доповнення спортивно масової роботи, то я чекаю від своїх колег нових ідей, творчих підходів. Безперечно, з побаченого ми хочемо запозичити раціональність використання площ та їхню багатофункціональність. Окрім того, сподіваюсь, уже найближчим часом ми модернізуємо майданчик для streetworkout(вуличних видів спорту).  До того ж, ми вже скоро матимемо в Новоукраїнці свій скейт-парк».

DSCN4460

На думку спеціаліста з питань інституційного розвитку USAID DOBRE Наталії Захарченко, головне для розвитку громади це ідея та бажання її втілювати. А для цього потрібні успішні приклади колег, які уже рухаються за подібними маршрутами.

«Усе починається з ідеї. Програма DOBRE робить колосальну роботу для поширення найкращих практик і ознайомлення громад з досвідом як різних міст України, як інших країн. Потрібно  їздити, вивчати досвід, щоб продукувати цікаві і сучасні ідеї для своєї громади.

А втілювати їх на запит громади допоможе наш консультант, який працюватиме в Новоукраїнці та сприятиме розвитку громади до нового рівня проведення спортивно-масової роботи як серед молодшого, так і старшого покоління новоукраїнців. У нас спільна мета – зробити так, щоб проекти приносили користь більшій кількості людей, і ми готові співпрацювати заради цієї мети й надалі».          

DSCN4400

DSCN4404

DSCN4445

DSCN4509

DSCN4516

DSCN4753

DSCN4759

DSCN4788

DSCN4795

DSCN4815

DSCN4818

DSCN4820

DSCN4876

DSCN4886

Олена Комісаренко для Першої електронної газети

 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар