Східний рубіж: як бійці батальйону “Святослав” оберігають спокій мирних громадян на Луганщині

Поліцейські з Кіровоградщини продовжують із честю нести службу на східних рубежах держави. Нині бійці батальйону «Святослав» оберігають спокій мирних громадян на Луганщині. Серед спецпризначенців Ігор Качур та Валентин Татарченко, які прийшли добровольцями у підрозділ на початку його створення.

Про це Першій електронній повідомили у прес-службі БПСПОП «Святослав» поліції Кіровоградської області.

У 2014 році, у тоді ще у міліцейському, батальйоні особливого призначення розпочали службу більшість діючих співробітників, які і нині складають його потужний кістяк. Цих бійців характеризує та об’єднує спільне бажання захистити громадян своєї країни від протиправних посягань та моментальна реакція у нестандартних ситуаціях, які можуть виникнути під час виконання службових обов’язків у зоні проведення АТО.

Капрал поліції Ігор Качур вступив до лав батальйону «Святослав» одразу ж після його сформування. Не зміг бути осторонь подій, що відбувалися в державі. Перед цим побував у міськвійськкоматі, аби вступити до Збройних Сил України. Проте чоловіку порадили зачекати, адже військова спеціалізація Ігоря на той момент не була актуальною: свого часу чоловік проходив строкову військову службу на посаді водолаза-розвідника диверсійної групи в одному із спецпідрозділів. Втім просто сидіти та чекати Ігор не зміг та, коли почув, що створюється спецпідрозділ міліції, який боротиметься з тероризмом безпосередньо у зоні проведення АТО, то одразу ж виявив бажання служити у ньому. Під час відряджень до східних регіонів держави Ігорю Качуру довелося побувати у багатьох місцях Донбасу, де на той момент місцеві мешканці потребували захисту правоохоронців від протиправних посягань.

Один із таких випадків, як згадує поліцейський, стався влітку 2014 року у Дебальцевому. Співробітники батальйону «Святослав» у складі зведеного загону заступили у черговий добовий наряд із охорони громадського порядку та підтримання публічної безпеки у місті. Згодом надійшла оперативна інформація, що у колишньому напівзруйнованому приміщенні міської ради можуть переховуватися озброєні бойовики одного з бандугрупувань. До місця висунулися військові, працівники місцевого райвідділу та батальйону «Святослав», серед яких був і Ігор Качур. Інформація про переховування злочинців підтвердилася. На вимогу правоохоронців про припинення опору – пролунали постріли у відповідь. Під час перестрілки було поранено одного з правоохоронців місцевого райвідділу. Ігор Качур, у свою чергу, не розгубився та надав першу домедичну допомогу пораненому та допоміг евакуювати його з-під обстрілів. Завдяки особистій хоробрості та умінню бійця вчасно зреагувати у критичній ситуації, життя постраждалого вдалося врятувати. Пізніше були затримані і учасники стрілянини.

Ще один зі співробітників батальйону – капрал поліції Валентин Татарченко прийшов служити до підрозділу на початку його формування, у 2014 році, прагнучи захищати свою Батьківщину.

У 2015 році під час відрядження у Вуглегірську на Донеччині бійці батальйону «Святослав», зокрема Валентин Татарченко та Олександр Терещенко, заступили на службу з охорони громадського порядку та підтримання публічної безпеки на вулицях міста. Біля одного з нежилих приміщень правоохоронці помітили групу підозрілих осіб. До них підійшли бійці одного зі спецпідрозділів, а зловмисники у відповідь відкрили вогонь. Наші одразу ж згрупувалися та почали відстрілюватися, чим допомогли вийти з-під обстрілів своїм колегам. Завдяки злагодженим діям спецпризначенців, вдалося уникнути жертв серед правоохоронців і мирного населення та затримати озброєних злочинців, учасників терористичного угрупування.

Звісно, хлопці не вважають свої вчинки чимось геройським. І на сьогодні надалі продовжують нести службу та оберігати цілісність держави на її східних рубежах. Позаду найгарячіші точки східного краю: Волноваха, Вуглегірськ, Дебальцеве, Золоте, Лисичанськ, Маріуполь тощо. Наразі бійці батальйону поліції особливого призначення «Святослав» оберігають спокій мирних громадян на під’їздах до Попасної та Лисичанська на Луганщині.

Різні долі, різні життєві ситуації: Ігор Качур – з Новомиргородщини, мав досвід роботи у правоохоронних структурах, а Валентин Татарченко – зі Знам’янщини, пішов служити до батальйону після строкової військової служби, проте об’єднує їх одна спільна риса – любов до України та прагнення захистити її незалежність.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар