У Кропивницькому відбиратимуть школярів на безкоштовне навчання у США

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

9 вересня о 9:00 у Кіровоградському колегіумі відбудеться тестування, переможці якого отримають шанс на безкоштовне навчання в Сполучених Штатах. У рамках програми обміну майбутніх лідерів (FLEX) можна отримати стипендію та можливість рік жити і вчитись у США. До участі запрошуються учні 8, 9 та 10 класів, які народилися в період від 1 січня 2001 року до 15 липня 2003 року. Для проходження тестування попередня реєстрація не потрібна.

Інформує Перша електронна з посиланням на сайт Американських рад з міжнародної освіти.

Протягом осіннього періоду 2017 року на теренах України проводитиметься набір школярів за програмою “Програма обміну майбутніх лідерів” (FLEX). FLEX – програма культурного обміну, яка здійснюється Бюро у справах освіти та культури Державного департаменту США й адмініструється в Україні організацією „Американські Ради з Міжнародної освіти: ACTR/ACCELS” (American Councils) за підтримки Міністерства освіти і науки України. Програма дає можливість українським школярам протягом одного навчального року навчатись у школі в США, проживаючи в американській родині.

“Програма обміну майбутніх лідерів (FLEX) – це програма для учнів загальноосвітніх шкіл десяти країн співдружності незалежних держав (СНД) – Євразії, яка фінансується урядом Сполучених Штатів. Програма надає школярам стипендії, які дають їм змогу подорожувати до Сполучених Штатів, навчатися в американській школі протягом одного академічного року і проживати у американській родині”, – йдеться в описі програми.

Організатори радять кандидатам проходити тестування у тест-центрі, що є найближчим до їхнього місця проживання. Якщо кандидати пропустили дату тестування у найближчому тест-центрі, вони можуть пройти тестування у будь-якому іншому тест-центрі, де ще не проводилось тестування. Наразі визначено дату тестування у трьох містах: Біла Церква, Київ, Кропивницький.

“Будь ласка, слідкуйте за сайтом; дати тестування будуть оновлюватися поступово. Учасники з Луганської та Донецької областей та АР Крим, які відповідають всім критеріям, можуть взяти участь в тестуванні в будь-якому найближчому до них тест-центрі. Для участі в тестуванні попередня реєстрація НЕ ПОТРІБНА”, – повідомляється на сайті.

ЯК ПРОХОДИТЬ ТЕСТУВАННЯ?

Перший тур:

Цього року в Україні заплановано більш ніж 30 центрів тестування (включаючи всі обласні центри). Учні 8, 9 та 10 класів, які народилися в період від 1 січня 2001 року до 15 липня 2003 року, матимуть змогу проходити конкурс в найближчому до них центрі тестування. Також запрошуються діти з обмеженими фізичними можливостями, які є учнями 8-11 класів та народилися в період від 15 лютого 2000 року до 15 липня 2003 року. Конкурс для учнів з обмеженими фізичними можливостями проходить окремо від загальної групи, вони змагаються між собою.

Всі старшокласники отримують інформацію про програму через листи до школи та засоби масової інформації. Бажаючі взяти участь у конкурсі мають прийти на місце тестування в час та день, оголошений заздалегідь. Процес тестування у кожному з центрів починається із загальної презентації програми та проведення першого туру конкурсу. Перший тур – це невеликий письмовий тест з англійської мови. Зазвичай його результати відомі в день проведення.

Другий тур:

Учасники, які пройшли до другого туру, писатимуть три невеликих твори (есе) на задані теми. Другий тур, як правило, відбувається наступного дня після першого туру. Всі матеріали другого туру надсилаються до Вашингтону для оцінювання незалежною комісією.

Третій тур:

Третій тур відбувається через 3-6 тижнів після другого туру. Співробітники організації American Councils знову приїжджають до центрів тестування для проведення третього туру серед учасників, яких було відібрано незалежною комісією. Третій тур включає зустріч з учасниками та їх батьками. На цій зустрічі кожен учасник отримує анкету, на заповнення якої надається два тижні, після цього анкета має бути повернена до офісу American Councils у Києві.

Після зустрічі всі учасники третього туру писатимуть два невеликих твори англійською мовою та складатимуть стандартизований тест з англійської мови. Цей тест складається з аудіювання та письмової частини. Крім того, підчас третього туру з кожним учасником проводитиметься індивідуальна співбесіда англійською та рідною мовами, а також учасники братимуть участь у роботі груп, що складаються з 5-8 учнів.

Заключний етап:

Після отримання анкет від учасників всі документи третього туру відсилаються до Вашингтону для розгляду незалежною комісією. Після прийняття рішення комісією, Офіс Американських Рад в Вашингтоні, надає інформацію листом стосовно статусу учасника (фіналіст/альтернативний кандидат/не пройшов) через офіс Американських Рад в Києві. Фіналісти та альтернативні кандидати програми будуть визначені у квітні 2018 року. Наразі точна кількість фіналістів та альтернативних кандидатів невідома.

Після оголошення результатів учасники програми займаються підготовкою необхідних документів для отримання американської візи. Протягом червня та липня фіналісти обов’язково проходять програму передвиїзної орієнтації у Києві. Учасники програми FLEX вирушають до Сполучених Штатів Америки у серпні 2018 року, в Україну вони повернуться у травні-червні 2019 року.

ЩО ТАКЕ FLEX?

Історія програми

FLEX був заснований у 1992 році, як основна програма Євразійської Шкільної Ініціативи Акту на Підтримку Свободи. Програма фінансується Державним Департаментом Сполучених Штатів. Програма була створена завдяки переконанню сенатора Біла Бредлі у тому, що найкращим шляхом для забезпечення довготривалого миру та взаєморозуміння між Сполученими Штатами та країнами Євразії є надання можливості молоді із цих країн особисто пізнавати Америку та американців. Основною метою FLEX є покращення взаєморозуміння між країнами та надання можливості молоді з Євразії спостерігати за американським державним устроєм та бути його частиною. З початку існування програми у 1993 році, більш ніж 22.000 молодих людей з Євразії взяли участь у FLEX і повернулися до своїх країн сповнені нового ентузіазму, бажання допомагати іншим та ділитися своїм набутим досвідом та знаннями для покращення життя у своїх громадах та країнах.

Як обираються фіналісти

Незалежна комісія в США, яка складається з висококваліфікованих фахівців у галузі освіти та міжнародних обмінів обирає учасників програми. Конкурсний відбір буде проводитись на основі повного пакету представлених документів, рекомендаційного листа від викладача і готовності студента до річного перебування в США в якості студента по обміну. Студенти також повинні надати медичні документи, які свідчать про те, що їх стан здоров’я дозволяє брати участь у програмі.

Процес відбору буде завершено навесні 2018 року, і всі заявники будуть повідомлені про їх статус в середині травня 2018 року. Знання англійської мови є важливим, але не найважливішим критерієм відбору.

Що покриває програма?

Програма FLEX є безкоштовною для всіх, і покриває наступне:

  • Подорож з рідного міста в Україні до міста проживання в США і назад;
  • Участь в передвиїзній орієнтації, яка включає в себе підготовку до програми;
  • Проживання учасника в американській сім’ї протягом одного академічного року;
  • Зарахування до американської середньої школи;
  • Медичну страховку, яка покриває лікування хвороб, які з’явилися під час перебування по програмі, за винятком вже існуючих хвороб і стоматологічної допомоги;
  • Щомісячну стипендію у розмірі $ 125, яка дозволяє студенту брати участь у суспільному житті;
  • Одноразову фінансову допомогу у розмірі $ 300, яка потрібна для придбання речей першої необхідності, наприклад, шкільних підручників.

Програма також надає підтримку учасникам протягом всього року.

Що не покривається програмою?

Програма FLEX не покриває наступне:

  • Витрати, пов’язані з одержанням закордонного паспорта і дозволу батьків на виїзд дитини за кордон;
  • Особисті витрати, що перевищують щомісячну стипендію;
  • витрати за додатковий багаж;
  • Телефонні дзвінки в Україну та Інтернет витрати.

Американські сім’ї

Студенти, які беруть участь у програмі FLEX житимуть в американських сім’ях. Американські родини приймають студентів на добровільній основі і не отримують за це компенсації. Вибір приймаючою родини являє собою тривалий і складний процес, який нагадує процес відбору самих студентів. Приймаючі організації несуть відповідальність за пошук сім’ї та зарахування студентів до американської школи.

Чому американські сім’ї вирішують приймати у себе студента за обміном?

  • Пізнавальний аспект програми;
  • щоб надати хороший приклад для своїх дітей;
  • щоб з перших рук отримати реалістичну картину інших культур;
  • щоб дати дитині досвід проживання з братом або сестрою;
  • щоб продемонструвати свою відданість родині та позитивному розвитку дітей;
  • член сім’ї може мати особисту зацікавленість в тій чи іншій країні;
  • бажання поділитися американською культурою і звичаями

Інформація про приймаючі сім’ї

  • дві з п’яти родин знаходяться на Середньому Заході
  • одна третина з приймаючих сімей розташовані в Мічигані, Техасі, Каліфорнії, Вісконсині та Вашингтоні
  • є переважно представниками європеоїдної раси
  • приймаючі батьки зазвичай 35-50 років
  • вік приймаючих батьків в діапазоні від 27 до 60+ років
  • є представниками середнього класу
  • більшість з них живуть в приватних будинках
  • у сім’ях, де є двоє батьків, обидва батьки працюють

Інші факти

  • Місцевість, де проживають учасники програми переважно сільська або приміська;
  • Багато приймаючих родин відвідують церкву щотижня і є представниками християнства;
  • Деякі сім’ї є нетрадиційними і можуть складатися з одного з батьків

Загальні правила сім’ї

  • Студенти повинні слідувати тим же правилам, що й інші члени сім’ї;
  • Студенти не є гостями, і від них очікується виконання сімейних обов’язків покладених на них;
  • Студенти повинні слідувати правила сім’ї щодо користування телефоном і Інтернетом

Приймаючі організації

Відповідно до правил програми, кожен з учасників мешкає у родині, яка була обрана приймаючою організацією. У кожного фіналіста є локальний координатор, який є співробітником приймаючої організації і проживає не далеко від студента та слідкує за ситуацією студента шляхом проведення зустрічей, електронного листування та телефонних дзвінків не рідше одного разу на місяць. Місцевий координатор є другою особою після приймаючої родини, до якої студент повинен звернутися у разі виникнення будь-яких проблем.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар