Кіровоградщина потрапила у ТОП-5 рейтингу порушень свободи слова

Ілюстрація: politeka.net

За перше півріччя 2017 року на Кіровоградщині зафіксували 8 порушень свободи слова, що потрапили до щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”. Загалом в Україні за цей період зафіксовано 122 випадки порушень свободи слова. За аналогічний період 2016 року таких випадків було 129 випадків.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на сайт ІМІ.

Водночас, якщо ж рахувати разом з окупованими територіями Донбасу і Кримом, кількість порушень з початку року становить 132 (за аналогічний період 2016 року – 154).

Найбільшу кількість порушень за шість місяців 2017 року було зафіксовано у категорії “перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” – 42 випадки (за той же період 2016 року – 46 випадків).

На другому місці за кількістю порушень опинилася категорія “обмеження доступу до публічної інформації”. Цього року експерти ІМІ відзначають негативну тенденцію у цій категорії – зокрема, з початку року було зафіксовано 17 випадків порушень, пов’язаних з доступом до інформації, – а за той же період 2016 року було зафіксовано 9 таких випадків.

До трійки лідерів за кількістю порушень також увійшли погрози журналістам (14 випадків), проте кількість погроз суттєво зменшилась порівняно з аналогічним періодом минулого року (24 випадки).

Водночас експерти ІМІ відзначають зменшення фізичної агресії щодо журналістів – з початку року було зафіксовано 9 нападів, порівняно до 23 нападів, які були зафіксовані протягом аналогічного періоду минулого року.

Негативною тенденцією першого півріччя 2017 є збільшення кількості випадків пошкодження майна журналістів: з початку року сталося 9 таких випадків, у порівнянні з 2016 роком, коли був зафіксований тільки один такий випадок.

Загалом, у першому півріччі 2017 року, випадки порушень свободи слова сталися у 20 областях України. Найбільша кількість таких порушень зафіксована у Києві з областю – 30 випадків, Полтавщина (12 випадків) та два регіони (Одещина та Миколаївщина), де зафіксовано по 9 випадків відповідно. Кіровоградська та Дніпропетровська області також потрапили до першої 5-ки з показником по 8 випадків на кожен регіон.

Основними агресорами і порушниками прав журналістів стали: приватні особи – 67 випадків, місцева влада – 18 випадків, правоохоронці з силовиками – 9 випадків, судова влада – 5 випадків.

Також вперше з початку року зафіксовано 1 випадок викрадення українського блогера в окупованому бойовиками “ДНР” Донецьку – Станіслава Васіна (Асєєва).

В окупованому Росією Криму ІМІ зафіксував 8 випадків порушень прав журналістів та 2 випадки на непідконтрольних Україні частинах Луганської та Донецької областей. Утискають свободу слова на півострові переважно правоохоронні органи окупаційної влади – співробітники ФСБ Росії, Центру “Е” та інші.

Моніторинг відбувається за підтримки «У-Медіа» (Інтерньюз Нетворк) та Посольства США в Україні.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар