У Кропивницькому презентували інсталяцію про померлих від СНІДу

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Сьогодні, 19 травня, у Кропивницькому відбулася Всеукраїнська акція #Незабуті з нагоди Дня пам’яті людей, які померли від СНІДу. Представники міськради, медиків та Кіровоградського об’єднання ЛЖВ розповіли про поточну ситуацію з ВІЛ/СНІД у місті.

На початку заходу організатори продемонстрували інсталяцію, що уособлює родину загиблих від СНІДу.
“Чоловік і жінка, які тримають за руку дитину – це символ всіх загиблих. Проте вони продовжують стояти поруч із нами, нагадуючи, що не можна гаяти свій час”, – розповіла представник об’єднання ЛЖВ Юлія Чабанюк.
Начальник департаменту охорони здоров’я Кіровоградської міськради Оксана Макарук зазначила, що більшість людей просто не здогадуються про хворобу, тому не встигають вчасно отримати позитивний ефект від лікування.
“Зараз у місті вперше проводяться заходи по ранньому виявленню захворювання. Ми намагаємося охопити якомога більше людей і закликаємо пройти швидке експрес-тестування у будь-якому медзакладі. Це дозволить у разі необхідності раніше надати лікування і збільшити шанси на одужання”.
Оксана Макарук розповіла, що вже 200 осіб скористалися такою можливістю і, на жаль, 16 осіб дізналися про свій ВІЛ-позитивний статус.
Окрім того, інфекціолог Ірина Панченко повідомила, що зараз у обласному диспанцері на обліку перебувають 1000 осіб, 61 з яких мають СНІД.
“Із 1000 людей на обліку, 148 – дітей, 562 отримують АРТ-препарати. За останні 4 місяці на облік потрапила 31 особа, з яких 4 виявилися дітьми”.
За її словами, всі хворі у Кропивницькому вчасно та у повному обсязі отримують необхідні препарати та лікування. А пройти тестування може кожен бажаючий абсолютно безкоштовно і анонімно.
Надаємо, що наразі 2% кропивничан є хворими на ВІЛ-інфекцію.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар