Як компаніївські громадські активісти в Освітньому домі прав людини тренінг проходили

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

27 квітня працівники сільських закладів культури та громадські активісти Компаніївського району Кіровоградської області вирушили на 3-денне навчання до Освітнього дому прав людини м. Чернігова в рамках проекту «Ми маємо право на гідні умови праці і відпочинку!», що реалізує ГО «Взаємодія» за адмініструвався ГО «Територія успіху» в рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» за підтримки Європейської Комісії.

Хоча їхали всю ніч, та майже ніхто не спав: знайомилися, висловлювали очікування, обмінювалися досвідом. Час пролетів швидко, і  вранці, 28 квітня, всі успішно дісталися до Освітнього дому прав людини, що знаходиться в с. Количівка Чернігівської області.

Після цікавої екскурсії по Освітньому домі прав людини, яку провів Макс Авдієнко, відразу розпочався навчальний семінар-тренінг «Права людини і місцева демократія. Ознайомлення з успішними практиками ОГС Чернігівщини». Незважаючи на безсонну ніч і далеку дорогу, учасники семінару разом з тренером Сергієм Буровим вивчали права людини та вчилися місцевій демократії.

Перший день навчання був дуже насиченим: теорія, робота у групах, моделювання, ознайомлення з інструментами місцевої демократії… А ще кава-брейк, смачний обід, вечеря… Стемніло, та розбігатися по кімнатам ніхто не хотів. Тож керівник кіноклубу медіа-просвіти з прав людини Docudays UA «Сварог» Євгеній Кірієнко провів показ та обговорення документальних фільмів: «Нічна відьма» та «Лізо, ходи додому». Глядачі жваво обговорювали фільми, обурювалися порушенням прав людини та пригадували, чому вони навчилися цього дня.

Другий день семінару «Права людини і місцева демократія. Ознайомлення з успішними практиками ОГС Чернігівщини» також був дуже насиченим і цікавим. Учасники семінару вчилися проводити адвокасі-кампанію. Писали запити, звернення до органів влади, моделювали переговори… А ще компаніївці склали перелік порушень прав людини у Компаніївському районі Кіровоградської області, визначили причини цих порушень та можливі шляхи вирішення порушень прав людини.

Після смачного обіду компаніївці знайомилися з успішним досвідом ОГС Чернігівщини:  ГО «Центр допомоги особам, що постраждали від військових конфліктів «Чернігів»», ГО «Громадське телебачення «Чернігів»», ГО «Еко-місто «Чернігів»».

Учасники семінару дійшли висновку: не можна миритися з порушенням прав людини! Тому після занять,  навіть коли стемніло, компаніївці не просто прогулювалися вулицями Чернігова і насолоджувалися красою музичного фонтану та архітектурою міста, а планували адвокасі-кампанію, спрямовану на вирішення проблеми опалення сільських закладів культури.

30 квітня поїхали знайомитися з Черніговом стародавнім та сучасним. Чернігів – одне з найдавніших та найцікавіших для відвідування міст України. Він був стольним градом Київської Русі, важливим центром економічної та військової могутності, осередком культурного та духовного життя. Тож мешканцям Компаніївського району Кіровоградської області, а саме звідти наші учасники семінару, було на що подивитися.

Під час екскурсії, знайомлячись з історичними пам’ятками та святинями міста, компаніївці продовжили розмову про права людини та місцеву демократію, що переросла у справжню дискусію. Бо одні вважали, що домогтися реалізацію своїх прав законним шляхом майже неможливо, а інші – що можна захистити свої права в рамках діючого законодавства, але для цього потрібно терпіння і знання як прав людини, так і механізмів їх захисту. Врешті-решт дійшли висновку: треба не дискутувати, а діяти, отримані знання на семінарі потрібно впровадити у своїй діяльності на Компаніївщині.

Голова ради ГО «Взаємодія» Олена Мірхайдарова для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар