Активісти Кропивницького і міська влада напрацювали шляхи вирішення проблем учасників АТО

Учора, 21 березня, представники громадської організації «Спільна дія» презентували результати комплексного дослідження соціально-економічного становища родин демобілізованих учасників АТО, які проживають у Кропивницькому.

Круглий стіл проводився за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” в рамках реалізації проекту, спрямованого на залучення учасників АТО до формування міських програм соціалізації та адаптації.

Проаналізувавши моніторингове дослідження, робоча група за участю громадських організацій учасників АТО, волонтерів, представників органів місцевого самоврядування та засобів масової інформації розробила рекомендації щодо поліпшення роботи та співпраці учасників бойових дій з органами місцевого самоврядування.

“Коли ми ознайомилися з програмою міськради, то зрозуміли, що за кожною цифрою у звіті стоїть людська доля. І хоча програма ґрунтовна, завжди з’являються певні нюанси. Тому було важливо залучити саме учасників АТО до вивчення і покращення їхнього соціально-економічного становища”, – розказала голова ГО “Спільна дія” Ірина Малик.

Пропозиції учасників робочої групи озвучив представник громадської організації учасників АТО “Бойове братство” Віктор Колінько:

1. Створити «єдиний» кабінет по роботі з учасниками АТО

Начальник відділу соціальної підтримки населення міської ради Кропивницького Юлія Вовк відмітила, що це дозволить уникнути практики, коли людина ходила між декількома організаціям, аби відстояти свої права.

“Зараз за формою ЦНАПу планується створення єдиного Центру надання соціальних послуг, де можна буде отримати вичерпну інформацію про власні права та пільги. Це значно спростить процедуру вирішення проблем громадян, адже вся необхідна інформація буде зібрана в одному місці”, – розповіла Юлія Вовк.

2. Розробити покрокові інструкції щодо отримання пільг учасниками АТО та родинами загиблих.
Поширювати інформаційні матеріали через волонтерів, громадські організації, лідерів думок, соціальні мережі.

Юрист, представник ГО “Юридична сотня” Антон Красов сказав, що їх громадська організація має напрацьовані матеріали і вони готові допомогти зі створенням таких покрокових інструкцій.

У процесі обговорення цієї пропозиції, журналіст Максим Гуцалюк зазначив, що важливим кроком для поширення інформації також стало б створення Facebook-сторінок управлінь та служб, які займаються питаннями АТО. Оскільки багато військовослужбовців мають сторінки в соцмережах, вони з легкістю зможуть передавати інформацію одне одному.

3. Спільно з учасниками АТО, волонтерами розробити Положення про соціальне замовлення. Через механізм соціального замовлення здійснювати супровід родин загиблих, надавати психологічну підтримку учасникам АТО тощо.

Депутат Кіровоградської міськради Олег Краснокутський наголосив, що зазвичай демобілізовані військові побоюються звертатися до психологів, або ж не вважають за потребу йти з ними на контакт, оскільки бачать у цьому для себе приниження.
“Громадський сектор має зробити належну мотивацію хлопцям, щоб вони не боялися розкриватися і працювати з психологами. Зараз є ініціатива створити групи взаємопідтримки, де спеціалісти зможуть вести роботу зі всією сім’єю бійця, бо, як правило, вони також отримали психологічну травму.
Сьогодні в місті є лише кілька психологів, які можуть працювати з бійцями, але для вирішення проблем спеціалістів мало. Тому важливо підтримувати громадські ініціативи, як, наприклад, центр “Коловорот”, в тому числі і фінансово, через соціальне замовлення міської ради.”

4. Для залучення волонтерів та громадських організацій учасників АТО до позакласної роботи у школах Кропивницького підготувати списки з контактами зацікавлених осіб та передати в управління освіти.

Начальник відділу освіти міської ради Кропивницького Лариса Костенко заявила, що питання залучення волонтерів до національно-патріотичного виховання є досить актуальним. Особливо навчальні заклади потребують таких спеціалістів при відкритті влітку шкільних таборів відпочинку. За її словами, кожен, хто має навички роботи з дітьми, може звернутися до управління освіти та отримати постійну роботу.

В свою чергу, голова ГО “Спільна дія” Ірина Малик попросила привернути увагу директорів шкіл до представників громадських організацій, волонтерів і членів родин загиблих, які можуть поділитися інформацією з громадськістю.

“Серед членів родин загиблих військових є безліч представників інтелігенції, котрі можуть розповісти дітям багато чого цікавого. Люди виходитимуть з психологічної кризи і поділяться з іншими необхідною інформацію. Це прекрасно, адже ми матимемо рух назустріч один одному”.

Представники “круглого столу” оцінили дану пропозицію і відмітили, що навіть найзамкнутіші особистості не зможуть відмовити у спілкуванні з дітьми, а це дозволить колишнім військовослужбовцям розслабитися і пришвидшити процес їхньої реабілітації

5. Розмістити у маршрутках витяг із закону про пільговий проїзд для учасників АТО.

Багато дискусій у залі викликало питання надання пільгового проїзду учасникам АТО, адже ні для кого не секрет, що недобросовісні водії часто нехтують цим законним правом військових і заявляють, що вони не отримують компенсації за такі перевезення.

Представник управління транспорту міської ради Микола Цирфа повідомив, що відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” учасники бойових дій мають право на безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту. Зобов’язання виконувати Закон перевізники беруть на себе, укладаючи договір з міською радою. Але трапляються випадки, коли перевізники відмовляються перевозити пільговиків. З кожною заявою про порушення права управління намагається розібратися.

Щодо встановлення пільгового проїзду для членів сімей загиблих, Олег Краснокутський запропонував ініціювати відповідне рішення міської ради.

“Коли ми зробимо розрахунок необхідної суми для компенсації витрат перевізникам, то зможемо винести на сесію міської ради питання пільгового проїзду. Впевнений, що воно буде підтримане”.

Наступні пропозиції були підтримані учасниками круглого столу беззаперечно.

6. Створити на сайті міської ради в розділі «Громадянам» окрему рубрику «Для учасників бойових дій», де акумулювати інформацію для учасників АТО та родин загиблих.

7. Започаткувати спартакіаду для учасників АТО, членів їх родин, волонтерів. Створити на базі спортивних шкіл умови для занять спортом учасників АТО та їх родин.

8. Передбачити кошти на стипендію міського голови для студентів-учасників АТО.

Учасники круглого столу домовили про подальші кроки та через півроку розповісти громаді Кропивницького, що вдалося втілити в життя.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар