У Кропивницькому поговорили про проблеми реалізації прав переселенців на Кіровоградщині

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

На території Кіровоградської області обліковано 14921 вимушених переселенці (9689 сімей). З них 5019 осіб працездатного віку, 3319 дітей, 708 інвалідів, 5875 пенсіонерів. Найбільше переселенців проживає у містах Кропивницький і Олександрія.

Сьогодні, 24 лютого, під час круглого столу у Кропивницькому розглянули питання проблем реалізації прав внутрішньо переміщених осіб на місцевому рівні. Організатором заходу є ГО “Десяте квітня”.

Однією з болючих проблем внутрішньо переміщених осіб є реалізація права на соціальний захист. Це пов’язано з тим, що відносно переселенців прийнято досить жорстке, дискримінаційне законодавство щодо призначення і виплати соціальних виплат та пенсій. Для того щоб переселенцю безпроблемно отримувати пенсію чи адресну допомогу, йому, наприклад необхідно кожні три місяці з’являтись в Ощадбанк для так званої ідентифікації або не можна більше ніж на 60 діб виїжджати на непідконтрольну територію де залишились їхні домівки, рідні і близькі.

DSC_0643

Проблеми соціального захисту внутрішньо переміщених осіб можна було б вирішити скасуванням дискримінаційних норм законодавства, які обмежують право на соціальний захист, звужують його суть. Необхідно змінити підходи до соціальної політики відносно переселенців максимально спростивши механізм соціального захисту. Адресна допомога переселенцям це своєрідна компенсація за те, що держава не може зараз забезпечити безпечне проживання цих людей у своїх домівках на непідконтрольній території або надати доступне житло в місцях переміщення. Тому слід відмовитись від практики перевірок і контролю за соціальними виплатами та пенсіями. Нагальним є прийняття окремого законодавства щодо пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб. На жаль, не всі можуть зараз оформити пенсію, бо не мають на руках необхідних документів. Та й не всі, кому пенсія виплачується отримують її в справедливих розмірах.

Упрoдoвж минулoгo рoку дo центрiв зaйнятoстi Кiрoвoгрaдськoї oблaстi пo дoпoмoгу в прaцевлaштувaннi звернулoся 398 oсiб з числa грoмaдян, якi переселяються з AР Крим, м. Севaстoпoля, Дoнецькoї i Лугaнськoї oблaстей, iз них 350 oтримaли стaтус безрoбiтнoгo; 241 признaченo виплaту дoпoмoги пo безрoбiттю; 94 грoмaдянинa прaцевлaштoвaнo нa пoстiйнi рoбoчi мiсця. Крiм тoгo, для зaбезпечення тимчaсoвoї зaйнятoстi шукaчiв рoбoти oргaнiзoвуються грoмaдськi тa iншi рoбoти тимчaсoвoгo хaрaктеру, у яких взяли учaсть 34 oсoби тa ще 23 були нaпрaвленнi нa прoхoдження прoфесiйнoгo нaвчaння зa нaпрaвленням служби зaйнятoстi.

DSC_0646

Для забезпечення зайнятості громадян, які вимушено перемістилися зі східних областей України, служба зайнятості застосовує адресні методи роботи з клієнтами даної категорії з урахуванням їхніх інтересів, особливостей і потреб, що в результаті сприяє прискоренню працевлаштування та оперативному укомплектуванню вакансій. Ця робота здійснюється шляхом надання спектру соціальних послуг, а саме: це підбір підходящої роботи; професійна орієнтація; організація професійного навчання та перенавчання для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці; сприяння в започаткуванні власного бізнесу; залучення до громадських та інших робіт тимчасового характеру, а також надання інформаційних та консультаційних послуг тощо. Вибір допомоги в кожному конкретному випадку залежить від цілей звернення особи до центру зайнятості та її бажання отримати ту чи іншу послугу.

Окрім безоплатної юридичної допомоги, яку надає ГО «Десяте квітня» та інші громадські організації з 5 січня 2017 року, всі внутрішньо переміщені особи, а також особи, які подали заяву на отримання довідки ВПО, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу. Це юридична допомога, яка повністю (або в певних випадках) частково надається за кошти Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Таку правову допомогу можна отримати у місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області.

Безоплатна правова допомога включає надання таких юридичних послуг:

  • надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань;
  • складення заяв, скарг та інших документів правового характеру;
  • складення процесуальних документів;
  • здійснення представництва інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами тощо.

DSC_0607 DSC_0609 DSC_0610 DSC_0632 DSC_0635   DSC_0648

Поширити:

Залишити коментар:

коментар