На Кіровоградщині відкрився перший регіональний гемодіалізний центр

Маловисківський район став одним із перших на Кіровоградщині, де реалізовано знаковий у медичній галузі проект – на базі Центральної районної лікарні запрацювало регіональне гемодіалізне відділення. Відтепер тут зможуть лікуватись хворі на хронічну ниркову недостатність з Маловисківського, Новоархангельського та Новомиргородського районів, які донедавна отримували такі необхідні їм послуги в Кіровоградській обласній лікарні або медичних установах сусідніх областей.

Про це повідомляє сайт Кіровоградської ОДА.

Перших пацієнтів гемодіалізного центру відвідав голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко. Він оглянув палати, технологічне оснащення відділення, поспілкувався з пацієнтами та медперсоналом.

Головний лікар закладу Костянтин Чурпій подякував керівництву області, начальнику профільного управління, а також депутатам районної та обласної рад за підтримку в реалізації даного проекту. Так, минулого року на оснащення регіонального гемодіалізного центру з обласного бюджету було виділено 3 мільйони гривень. Близько 700 тисяч було спрямовано на проведення реконструкції хірургічного відділення, де розміщені гемодіалізні палати. Окрему вдячність Костянтин Чурпій висловив компанії «Бібраун», яка забезпечила відділення чотирма надсучасними апаратами «Штучна нирка» і в подальшому здійснюватиме їх обслуговування на безоплатній основі. Саме на такому обладнанні фахівці з ЦРЛ опановували тонкощі гемодіалізної процедури в столичному Інституті нефрології НАМН України. Крім цього колег з району консультували профільні лікарі обласної лікарні.

За словами Костянтина Чурпія, на даний момент гемодіалізний центр розрахований для обслуговування 12 пацієнтів за одну зміну. Зараз послугами центру користуються 6 хворих з Маловисківського району, які лікуються тут тричі на тиждень. У нинішньому році керівництво лікарні запланувало дооснастити відділення ще трьома апаратами для пацієнтів з хронічними та гострими станами ниркової недостатності, що дозволить працювати центру у дві зміни і таким чином охопити цими послугами до 24 осіб. – Для безоплатного лікування таких пацієнтів в обласному бюджеті на 2017 рік передбачено 3,9 млн. грн., що у повному обсязі забезпечить потреби відділення у витратних матеріалах, – повідомив головний лікар ЦРЛ.

Як зазначив голова ОДА, розвиток даного напрямку медичних послуг є досить актуальним для Кіровоградщини. – Вперше на теренах області в Маловисківській ЦРЛ відкрився гемодіалізний центр. Для Кіровоградщини це питання є вкрай важливим, адже на сьогодні гемодіалізного лікування потребує 270 жителів кіровоградщини. На жаль, обласна лікарня може прийняти лише 130 пацієнтів з нирковою недостатністю і це змушує людей їхати в Черкаську, Полтавську та інші області. Тому постало питання про створення регіональних гемодіалізних відділень в центральній, східній та західній частині Кіровоградщини, – зауважив Сергій Кузьменко. – З метою наближення медичних послуг до громадян, що передбачає медична реформа, ми працюємо над розширенням даного виду послуг. Нині обласна влада веде перемовини з органами місцевого самоврядування щодо перспектив відкриття таких відділень вже у нинішньому році в Кропивницькому та Олександрії.

Голова ОДА вручив для відділення два плазмові телевізори, що стануть пацієнтам у нагоді під час чотирьохгодинної процедури гемодіалізу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар