У Кропивницькому визначились із попереднім складом журі конкурсу проектів пам’ятника Героям Майдану

малюнок Юрія Журавля

Сьогодні, 22 лютого, у Кропивницькому відбулося чергове засідання “круглого столу” щoдo ствopення пaм’ятнoгo знaку Геpoям Мaйдaну. Учасники обговорення, за головуванням заступника міського голови Кропивницького Олександра Грабенка, визначились із попереднім складом журі, яке обиратиме найкращий архітектурний проект майбутнього пам’ятника Героям Майдану.

На початку засідання Олександр Грабенко звернувся до усіх присутніх з проханням налагодити серйозну конструктивну роботу і запевнив, що він так само бажає, аби розпочалася конкретна робота по зведенню пам’ятного знаку Героям Майдану. Чиновник наголосив, що кожен чудово розуміє, що це не та тема, наякій можна спекулювати.

P70222-141225

“Пам’ятник буде на площі Героїв Майдану. Хто б що там не говорив, але це буде саме так”, – наголосив Олександр Грабенко.

Також заступник міського голови запропонував шукати фінансування на зведення пам’ятного знаку серед меценатів, з чим погодоилась більшість присутніх архітекторів та активістів.

Приступивши до обговорення складу конкурсного журі, яке буде обирати найкращий проект пам’ятника, Олександр Грабенко запропонував формувати його склад за принципом 50/50.

“Давайте визначимо паритет – половина людей мають бути профільними спеціалістами, а інша половина складатиметься з небайдужих містян, які відвідують кожне наше засідання і які готові дискутувати та працювати”.

Цю пропозицію заступника міського голови радо сприйняли усі присутні на “круглому столі” і розпочали обговорення кандидатур у члени конкурсного журі.

P70222-141256

Кожну кандидатуру фактично обговорювали окремо, формуючи таким чином кінцевий попередній список. Олександр Грабенко озвучив тих претендентів у члени журі, які на його думку обов’язково мають бути у його складі. Свої пропозиції озвучили і активісти.

Дискусії серед членів круглого столу виникали щодо кількісного складу журі, а також стосовно деяких персоналій.

Зокрема, Ігор Козуб висловив претензії щодо кандидатури видатного архітетора та геральдиста Віталія Кривенка. На думку Козуба, він є чудовим фахівцем, але архітектор був одним із ініціаторів ідеї побудови пам’ятника Героям Майдану на Фортечних Валах, а не на центральній площі. Тому активіст запропонував долучити його до роботи майбутнього конкурсного журі лише з дорадчим голосом.

Крім того, відомий архітектор Григорій Савченко висловив претензії щодо кандидатур начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Вікторії Кулікової та директора департаменту культури облдержадміністрації Валентини Животовської. На думку Савченка, у комісії і так буде забагато чиновників. Але цю претензію було вичерпано під час переговорів.

Зрештою на сьогоднішньому засіданні учасники “круглого столу” зійшлися на 17 кандидатурах у члени конкурсного журі, яке обиратиме найкращий архітектурний проект майбутнього пам’ятника Героям Майдану:

  • Грабенко Олександр Володимирович – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, голова журі;
  • Мездрін Вадим Миколайович – начальник управління містобудування та архітектури-головний архітектор міста, заступник голови журі;
  • Харламова Людмила Вікторівна – архітектор, голова Кіровоградської обласної організації національної спілки архітекторів України;
  • Пенязь Юрій Олександрович – архітектор, член Кіровоградської обласної організації національної спілки архітекторів України;
  • Постолатій Олександр Олександрович – архітектор, член Кіровоградської обласної організації національної спілки архітекторів України;
  • Хворост Андрій Васильович – голова Кіровоградської обласної організації національної спілки художників України;
  • Кулікова Вікторія Володимирівна – начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації;
  • Животовська Валентина Григорівна – директор департаменту культури облдержадміністрації;
  • Козуб Ігор Борисович – громадський активіст;
  • Червоная Оксана Володимирівна – волонтер, громадський активіст;
  • Степанок Олена Валентинівна – науковець Кропивницького обласного художнього музею;
  • Кваша Сергій Володимирович – громадська організація «Бойове братство»;
  • Куманський Броніслав Петрович – мистецтвознавець, журналіст;
  • Бондар Василь Васильович – письменник, голова обласного відділення Спілки письменників України;
  • Лебідь Зоя Леонидівна – громадска активістка, журналістка;
  • Дяченко Андрій – волонтер;
  • Бойко Андрій – учасник Майдану, ветеран АТО.

Крім того, до журі без права голосу входитиме головний спеціаліст відділу планування та містобудівного кадастру управління містобудування та архітектури Ірина Жарова. Вона виконуватиме обов’язки секретаря журі. Роль відомого архітетора та геральдиста Віталія Кривенка буде визначена у особистій розмові з Олександром Грабенком. Заступник міського голови запевнив, що він домовиться з фахівцем про співпрацю і без членства в журі.

Нагадаємо, раніше на засіданні “круглого столу” визначили, що кращий проект пам’ятного знаку Героям Майдану у Кропивницькому обиратимуть у два етапи.

P70222-141307

P70222-141318_1

P70222-142004

Поширити:

Залишити коментар:

коментар