У Кропивницькому обговорили, як застосовувати положення міжнародних договорів у місцевих судах

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 23 грудня, у приміщенні медіацентру Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області відбувся семінар на тему «Актуальні питання застосування місцевими судами Кіровоградської області положень міжнародних договорів про правову допомогу у цивільних справах».

Пише сайт ГТУЮ у Кіровоградській області.

Захід був організований за ініціативи керівництва обласного органу юстиції для працівників місцевих судів Кіровоградщини. У семінарі взяли участь керівник і спеціалісти ГТУЮ у Кіровоградській області, а також суддя судової палати у цивільних справах апеляційного суду Кіровоградської області Людмила Дьомич, яка виступила перед присутніми з промовою про актуальність застосування міжнародних договорів судами області під час здійснення правосуддя.

Під час заходу до відома представників місцевих судів було доведено нюанси порядку виконання судами України доручень іноземних компетентних органів про вручення документів та ряд інших випадків, а також презентовано «Збірник актів законодавства у сфері міжнародно-правового співробітництва у цивільних справах», який був підготовлений за ініціативи Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області з метою вдосконалення роботи місцевих судів. У посібнику містяться основні акти законодавства у сфері міжнародного співробітництва у цивільних справах, у тому числі тексти деяких міжнародних договорів, зразки процесуальних та інших документів, узагальнення судової практики та методичні матеріали.

Окрім цього, до уваги керівників, заступників керівників апарату місцевих судів, а також помічників суддів для ознайомлення був запропонований ще один методичний посібник під назвою «Актуальні питання застосування Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей від 25 жовтня 1980 року». Його розробка була зумовлена необхідністю практичного використання на території України Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей, яка є міжнародним договором у галузі цивільного судочинства, спрямованим на захист дитини від незаконного переміщення через міжнародні кордони чи утримання. У зв’язку з цим у методичному посібнику викладено текст Конвенції, встановлений законодавством Порядок її виконання на території України й основні акти законодавства з питань захисту інтересів дитини, наведено судову практику щодо застосування Конвенції. Також у ньому містяться зразки двох видів заяв, передбачених Конвенцією. Йдеться про заяви про сприяння поверненню дитини та про забезпечення реалізації прав доступу до дитини.

Начальник обласного органу юстиції Вадим Гуцул відзначив, що саме від того, наскільки ефективно та правильно суди України будуть застосовувати норми міжнародного права при здійсненні судочинства, у тому числі дотримання розумних строків виконання запитів іноземних судів про надання міжнародної правової допомоги, правильне складання і посвідчення документів, залежить сприйняття рівня судової влади України за кордоном.

Організацією взаємодії судів Кіровоградської області та інших органів державної влади у цивільних та кримінальних справах із компетентними органами іноземних держав на підставі законів, міжнародних договорів України; забезпечення виконання положень міжнародних договорів України про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах займається Головне територіальне управління юстиції у Кіровоградській області як територіальний орган Міністерства юстиції України. При цьому виконання функцій обласного органу юстиції у цій сфері покладено на відділ судової роботи та міжнародного співробітництва.

«Згідно наданих повноважень, відділом вживаються активні та послідовні заходи, спрямовані на організацію роботи судів Кіровоградської області по застосуванню положень міжнародних договорів про правову допомогу при здійсненні судочинства. Працівниками  відділу суддям, помічникам і секретарям суддів у телефонному режимі та за допомогою електронних засобів надається методична допомога щодо складання і оформлення необхідних  процесуальних та інших документів у відповідності з вимогами міжнародного договору», – наголосила начальник відділу судової роботи та міжнародного співробітництва Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Тетяна Золотарьова.

Сьогодні працівники суду отримали методичну допомогу з приводу проблемних та актуальних питань у фахівців ГТУЮ у Кіровоградській області. Зокрема під час заходу головний спеціаліст відділу судової роботи та міжнародного співробітництва Олег Дерев’янко сфокусував увагу присутніх на особливостях порядку звернення судів України з дорученням про вручення за кордоном документів та отримання доказів, порядку виконання судами України доручень іноземних компетентних органів про вручення документів та отримання доказів, звернення до виконання за кордоном рішення суду України, питання визнання і виконання іноземних судових рішень в Україні та практичних аспектах застосування деяких міжнародних договорів про правову допомогу у галузі цивільного та сімейного судочинства. Консультативну допомогу у роз’ясненні цих питань також надала суддя судової палати у цивільних справах апеляційного суду Кіровоградського області Людмила Дьомич.

Наприкінці семінару Вадим Гуцул відзначив, що моменти взаємодії Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області з представниками судової гілки влади є дуже важливими, адже під час подібних зустрічей з’являється змога обговорити низку актуальних питань. Разом із цим спеціалісти обласного органу юстиції готові надавати допомогу у вирішенні проблемних ситуацій у будь-який час, незважаючи на встановлений графік прийому громадян, адже керівництво та спеціалісти управління – завжди відкриті до людей.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар