Кропивницькі студенти у відеозверненні просять Президента України врятувати їхню стипендію

Фото з соцмереж

Кропивницькі студенти звернулись у відеозверненні до президента України з проханням накласти вето на Закон України “Про зміни до деяких законодавчих актів” реєстраційний номер 5130.

Нагадаємо, у рамках акції протесту проти звуження прав студентів «Врятуємо освіту – #5130 ВЕТО», що відбулася 20 грудня, активна молодь учора передала лист до адміністрації Президента України Петра Порошенка з близько 900 підписами від студентів м. Кропивницького.

Повний текст звернення:

Шановний Петре Олексійовичу!

Ми, студенти вищих навчальних закладів міста Кропивницького,   категорично протестуємо проти  закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект 5130), прийнятий Верховною Радою України 6 грудня 2016 року, який звужує права студентів у питанні стипендіального забезпечення.

Звертаємо Вашу увагу, що статтею 53 Конституції України передбачено, що держава забезпечує доступність вищої освіти  в державних і комунальних навчальних закладах, надання державних стипендій та пільг учням і студентам. Статтею 22 Конституції України встановлено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Натомість Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» вносяться зміни до статті 62 Закону України «Про Вищу освіту», згідно якої було передбачено забезпечення виплат академічних стипендій не менше як двом третинам і не більше як 75 відсоткам студентів денної форми навчання, які отримують освіту за кошти державного бюджету. Із Закону України «Про Вищу освіту» зникла норма, яка передбачала, що стипендія має бути прирівняна до прожиткового мінімуму, а також, призначення академічної стипендії першого курсу навчання до першого семестрового контролю.

Ці нововведення призведуть до порушення соціально-економічних прав студентів, зниження рівня життя однієї з найвразливіших  частин українського суспільства, порушення принципу доступності вищої освіти та підвищенню соціальної напруги в суспільстві.

На сьогодні розбудова і примноження системи вищої освіти для держави повинно мати стратегічне значення. Ми, студенти вищих навчальних закладів міста Кропивницького, вважаємо неприпустимим вирішення питань економії бюджетних коштів за рахунок звуження соціально-економічних гарантій студентів.

Зважаючи на вищевикладене, просимо Вас застосувати право вето до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», як такого, що має антисоціальний характер.

PDl4yjUO3C8 _K2xn4kXilI SYUbuOk7M9w kpVSQoQiFQ8 _LBtdu3y0Tc eP9LCad_8G0

лист призиденту

Фото з соцмереж

Поширити:

Залишити коментар:

коментар