На Кіровоградщині біографії та фотографії суддів – таємниця для активістів

30 листопада у Кропивницькому пройшов антикорупційний тренінг Руху ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! на тему: “Судова реформа в Україні: інструменти громадського контролю”, в якому взяли участь активні представники громадянського суспільства, волонтери, учасники громадських рухів/антикорупційних кампаній, журналісти, активні студенти з Кропивницького та області.

Під час заходу учасники познайомилися з головними викликами та пріоритетами судової реформи в Україні, обговорили  можливості своєї участі в процесі очищення суддівських лав, а також отримали відповідні знання щодо того, як ефективно використовувати інструменти громадського контролю за судовою системою.

Анатолій Стоян розповів, що зараз не всі суди готові відкрито працювати.

«Але ми розуміємо, що цього в Україні швидко не станеться й тому учасники виявили бажання брати участь в очищенні суддівських лав від недоброчесних суддів. У Кропивницькому до символа кампанії – «часника», була додана ще й кропива, яка має підсилити “фільтрацію суддів” на Кіровоградщині. Це не випадково, оскільки левова частка суддів в області не усвідомила суспільного інтересу до судової реформи, а тому є «закритими» для суспільства, зокрема в питаннях надання інформації, що стосується їх біографічних відомостей та фотографій, на запит відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Так, відмовилися надавати запитувану інформацію Гайворонський, Компаніївський, Олександрівський, Новомиргородський та Устинівський районні суди. А Ленінський районний суд в місті Кропивницький навіть дав оцінку – застереження, цитую: “Одночасно наголошуємо, що Ваша надмірна увага до персональних даних суддів Ленінського районного суду м. Кіровограда може розцінюватись як тиск на суддів та як заходи спрямовані на підрив авторитету і неупередженості правосуддя”. Хотілося б відповісти в.о. цього суду пані  Світлані Льон, а чи не підірвали авторитет правосуддя такі судді, як Ігор Зварич та подібні до нього, які скоїли кримінальні правопорушення, виносили неправосудні (сумнівні) рішення, стиль життя яких не відповідає офіційним, задекларованим доходам тощо? – зазначив Анатолій Стоян, регіональний координатор  кампанії “ЧЕСНО. Фільтруй Суд!”

Спікерами заходу були: Ірина Мокрицька, контент-менеджер кампанії “ЧЕСНО.Фільтруй Суд!” та Анатолій Стоян, регіональний координатор цієї кампанії.

Примітка: ЧЕСНО.Фільтруй Суд! – це довгострокова кампанія громадського контролю, спрямована на активізацію суспільства задля очищення суддівських лав від не доброчесних суддів та утвердження справедливого суду в Україні.

За додатковою інформацією щодо участі у заході звертайтеся за електронною адресою: activecitizens.ua@gmail.com.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар