Хто платитиме зарплату технічці у школі та відшкодовуватиме пільгові перевезення для ветеранів у 2017 році?

Представники влади, самоврядування та народні депутати обговорили особливості місцевих бюджетів на 2017 рік.

Як відомо депутати Верховної Ради України розглянули та затвердили у першому читанні проект Державного бюджету на 2017 рік. Про те які повноваження держава сьогодні передає на місцеві бюджети та чи зможуть органи місцевого самоврядування їх виконувати йшлося під час засідання регіонального відділення Асоціації міст України, яке відбулося сьогодні у приміщення Кіровоградської обласної держадміністрації. В обговоренні особливостей формування місцевих бюджетів на 2017 рік взяли участь народні депутати Станіслав Березкін та Костянтин Яриніч, представники облдержадміністрації, міські, селищні голови та голови об’єднаних територіальних громад Кіровоградської області.

У проекті Державного бюджету на наступний рік передбачено чимало нововведень, які сьогодні широко обговорюються експертами та представниками місцевого самоврядування. Зокрема, держава планує надавати освітню субвенцію лише на педагогічних працівників (а це 75% працівників закладів освіти), інші повноваження – сплату комунальних послуг, ремонт, розподіл зарплат технічного персоналу передаються на місця. Так само місцевим бюджет доведеться оплачувати енергоносії в медичних закладах, шукати кошти на пільгові перевезення та погашення заборгованості з різниці в тарифах минулих років. І це далеко не повний список нововведень.

Як же наповнити місцеві бюджети, щоб коштів вистачало на повноваження, які держава планує передати місцевим бюджетам? Що пропонують представники місцевого самоврядування?

На думку міського голови Новоукраїнки Олександра Корінного, більшість доходів у місцеві бюджети – не є децентралізованими податками.

«Якщо ми говоримо про реформу децентралізації, то ми повинні забрати повноваження у виконавчої влади і передати їх місцевому самоврядуванню. Відповідно надати їм ресурси. У 2011 році держава забрала у місцевих бюджетів кошти, які надходили від штрафів за порушення правил дорожнього руху, на проведення чемпіонату Європи з футболу, але так ці надходження і не повернула. І сьогодні трасу «Київ-Одеса» ремонтують по 6 разів на рік, а органи місцевого самоврядування позбавилися додаткових надходжень у бюджет і вони не мають можливості ремонтувати сільські дороги. По-друге, у Новоукраїнці 6-7 кар’єрів, і вони платили податок за використання надр. Пилом дихаємо ми, хати у нас тріскаються, а податок йде у Державний бюджет», – сказав міський голова Новоукраїнки.

Щодо нововведень, які стосуються освіти, то Олександр Корінний наголосив, що його найбільше турбує, проблема скорочення технічного персоналу (лаборантів, бібліотекарів, психологів, кухарів, прибиральниць та інших категорій технічного та адміністративного персоналу), бо їх зарплати передані на місцеві бюджети.
Учасники обговорення неодноразово підкреслювали, що їм потрібна підтримка держави, бо будь-яке погіршення ситуації (чи то з опаленням, чи зі скороченням людей) сприйматиметься як неуспіх децентралізації. А ті, хто ще думають про об’єднання, продовжують вагатися та зволікати з прийняттям рішення.

123

І навіть ті громади, які вже рік прожили за новими правилами, отримали значну допомогу від держави, теж з острахом читають проект бюджету на 2017 рік.

За словами голови Маловисківської територіальної громади Юрій Гульдаса, незважаючи на збільшення бюджету громади у чотири рази, коштів на виконання повноважень, які держава передає на місця, не вистачить.

«Сьогодні ремонт трьох кілометрів дороги з тротуаром коштує 18,5 мільйонів гривень, а тому без інвесторів, у тому числі іноземних нам не побудувати дороги», – сказав Юрій Гульдас.

А для того, щоб прийшов інвестор в Україні повинна бути стабільність. Нині Маловисківська об’єднана громада пише стратегічний план розвитку території. Так само, на думку голови ОТГ, в Україні повинен бути Стратегічний план розвитку, аби будь-які політичні сили, прийшовши до влади, не могли змінити курс держави. Тільки тоді в Україну прийдуть інвестори.

Порушували питання про наповнення бюджетів аграрних територій, про землю, яка знаходиться за межами населених пунктів.

На думку Компаніївського селищного голови Олександра Маслюкова, щоб наповнити бюджети селищ та сіл потрібно ввести податок на землю з одного гектару. «У нас 70 відсотків селищного бюджету формується із земельного податку, на нашій території немає виробництва, а тому ми зможемо вижити тільки завдяки збільшення надходжень від земельного податку», – наголосив селищний голова.

Народний депутат України Станіслав Березкін підкреслив, що нині дуже важливо обговорити проект з громадами, з місцевим самоврядуванням, напрацювати пропозиції та внести поправки до головного фінансового документу. Наступного року передбачені кошти на збільшені заробітної плати вчителям, зростуть видатки на армію, адже, не забуваймо, Україна знаходиться у стані війни з Росією. У той же час народний депутат вважає, що Державний бюджет не може повністю задовольняти усіх, реформа децентралізації тільки розпочалася і нам ще багато чого доведеться зробити разом.

Народні депутати підтримали пропозицію представників органів місцевого самоврядування щодо необхідності проведення у стінах Верховної Ради громадського обговорення з питань місцевого самоврядування. Станіслав Березкін запевнив що спільно з депутатами від Кіровоградщини внесе Постанову про проведення громадських слухань.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар