Кіровоградський університет запропонував варіанти розвитку економіки регіону

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Днями в приміщенні Кіровоградського національного технічного університету відбувся круглий стіл на тему «Сучасні технології в промисловості, енергетиці та на транспорті регіону» за участю керівництва Департаменту інфраструктури та промисловості Кіровоградської обласної державної адміністрації.

Пише сайт КНТУ

«Круглий стіл» проходив в інтерактивному форматі: живому спілкуванні із відповідями на запитання та наочними прикладами. У фойє навчального закладу було розгорнуто підготовлені науковцями та викладачами КНТУ експозиції власних наукових розробок, винаходів, експериментальних зразків тощо. Делегація Департаменту інфраструктури та промисловості Кіровоградської ОДА на чолі із директором цього департаменту Олександром Корнюшею по черзі підходила до кожного виставкового стенду, де автори або співавтори наукових розробок розповідали про напрями наукової роботи та про презентовані проекти.

Зокрема, завідувач кафедри енергетичних систем та енергетичного менеджменту КНТУ, професор Петро Плєшков представив проекти за напрямом енергетичної ефективності в промисловості регіону. Завідувач кафедри металорізальних верстатів та систем, професор Андрій Кириченко розповів про можливості використання технології 3D-друку в промисловості та освіті Кіровоградської області. Кафедра «Технології машинобудування» представила гостям розробки у галузі робототехніки. Завідувач кафедри програмування та захисту інформації, професор Олексій Смірнов презентував перспективи ІТ-інновацій в промисловості Кіровоградщини. Доцент КНТУ Дмитро Голуб розповів про механізми удосконалення транспортної системи обслуговування регіону шляхом впровадження новітніх інформаційних технологій. Завідувач кафедри сільськогосподарського машинобудування університету, професор Микола Свірень розповів про перспективи розвитку сільськогосподарського машинобудування в регіоні.

 

Круглий стіл «Сучасні технології в промисловості, енергетиці та на транспорті регіону» за участю керівництва Департаменту інфраструктури та промисловості Кіровоградської ОДА став логічним продовженням «Дня науки»-2016, який проходив в КНТУ в середині квітня.

«Традиційно до «Дня науки» науковці університету готують виставку наукових досягнень, – розповідає ректор Кіровоградського національного технічного університету, професор Михайло Черновол. – Цього року на заходах «Дня науки» був присутній заступник начальника Управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Дузь. Університет завжди плідно співпрацює з цим підрозділом облдержадміністрації, але тоді виникла ідея також розвинути співпрацю із іншими структурними підрозділами Кіровоградської ОДА, в першу чергу, оскільки ми – технічний університет, з Департаментом інфраструктури та промисловості.

Ми домовились із директором департаменту Олександром Корнюшею, і сьогодні все керівництво департаменту відвідало університет, де ми ознайомили їх із напрями технічних розробок у галузі промисловості, енергетики, транспорту тощо, які можуть бути корисними нашому регіону. Зрозуміло, наш університет, в першу чергу, повинен працювати на Кіровоградський регіон, потім вже на інші області України та інші країни.

Раніше університет співпрацював, переважно, із певними підприємствами (більшість з них – приватні), але останнім часом ми також розвиваємо співробітництво із державними організаціями та установами. Зараз ми працюємо із органами місцевого самоврядування міста Кіровограда, нещодавно почали спільний проект по енергозбереженню із міською владою Олександрії, університет тісно співпрацює із Департаментом екології Кіровоградської ОДА (маємо спільний науковий проект, який включено до програми економічного розвитку області на наступний рік), також ми плануємо зробити подібну до сьогоднішньої зустріч-презентацію наукових розробок для Департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА. В цій роботі ми завжди маємо підтримку голови ОДА, нашого випускника Сергія Анатолійовича Кузьменка.

Ми не будемо вигадувати нічого зайвого, а будемо займатися тими проектами, які дійсно потрібні регіону і дадуть результат на теренах області. Після круглого столу ми домовилися із Олександром Корнюшею, що ми підготуємо пакет документів на кожну розробку: витрати на виготовлення та впровадження, приклади, де вона може бути використана, орієнтовний економічний ефект від впровадження та інше. Потрібно буде все врахувати, але головне – ми зараз продемонстрували наш потенціал та можливості.

Наприклад, є цікаві теми про розвитку транспортної інфраструктури; кафедра будівельних, дорожніх машини і будівництва пропонує цікавий проект по використанню екологічних та дешевих матеріалів у масовому виготовлені конструкцій; можливо, комунальне підприємство «Дніпро-Кіровоград» зацікавить ІТ-проект управління, автоматизації процесів і контролю над водопостачанням. Крім цього, ми можемо запропонувати значимі для області доробки в напряму енергоаудиту, енергетичного менеджменту та енергозбереження. На приватних підприємствах власники самі інвестують в енергозбереження, а ми пропонуємо шляхи вирішення цього важливого питання для підприємств та організацій бюджетної сфери (мова може йти про окрему програму по енергозбереженню на об’єктах державної та комунальної власності).

Тому, ми надаємо матеріали до Департаменту інфраструктури та промисловості Кіровоградської ОДА, а департамент пропонуватиме шляхи застосування наукових проектів КНТУ на підприємствах та організаціях, а також в інноваційних обласних програмах».

 

Фотозвіт з круглого столу можна переглянути на сторінках КНТУ у соціальних мережах

Поширити:

Залишити коментар:

коментар