Кіровоградці платитимуть пеню за несвоєчасну сплату комуналки?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Депутати Верховної Ради України у першому читанні підтримали закон про нарахування пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг.

“За” проголосували 242 депутати – повідомляє сайт Верховної Ради.

Таким чином, якщо ВРУ прийме закон, то за несвоєчасну сплату компослуг споживачі платитимуть пеню не вище 0,1% від обсягу боргу за кожен день прострочки. При цьому загальний обсяг пені не може бути більшим за суму боргу, а всі комунальні послуги  надаватимуться на основі договору.

Як повідомляється на сайті Верховної Ради, законопроект, ставши законом, повинен врегулювати правовідносини в процесі надання житлово-комунальних послуг. Зокрема предметом регулювання, згідно з ним, є поставка природного газу та електроенергії побутовим споживачам. У ньому пропонується порядок укладення споживачами договорів на отримання житлово-комунальних послуг – водопостачання, поводження з відходами, газу, електрики. Законопроект стверджує, що надання житлово-комунальних послуг здійснюється на договірних засадах, і в разі, якщо споживач протягом 30 днів не вніс зміни до договору, то він вважається укладеним в редакції виконавця комунальних послуг.

У законопроекті є п. 2.10 статті 5. Там говориться, що в разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач повинен сплачувати пеню, встановлену законом або договорами про надання ЖКП. У п. 1 ст. 24 законопроекту йдеться, що пеня встановлюється договором на надання послуг, але не вище 0,1% за кожен день прострочення від суми боргу, а загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

Ідея введення пені для неплатників не є чимось новим або несподіваним. Пеня за прострочення оплати з’явилася в наших краях ще за радянських часів після введення Житлового кодексу УРСР 30 червня 1983 року. Тоді вона обчислювалася в розмірі не 0,1% за день, як зараз пропонується, а 0,01% за день. Крім того, максимальна сума пені встановлювалася в розмірі не 100%, а 50%. Кодекс цей, зауважимо, з поправками, діє в Україні до цього дня. У 1996 році дія норми про стягування пені було призупинено спеціальним законом через хронічних затримок по виплаті зарплат і пенсій, а також у зв’язку з ненаданням комунальниками послуг або неякісної їх
подачею.

З тих пір неодноразово робилися спроби повернути пеню в оборот, але влада не вирішувалися на це. І якість послуг покращився, і борги по зарплатах і пенсіях до пори до часу, хоч і не скрізь, виплачували. Проект нового Житлового кодексу був прийнятий у першому читанні ще в 2009 році, а далі процес його проходження у Верховній Раді застопорився. Інші спроби теж зупинялися, так що ще не факт, що ця норма стане законом.

В інших країнах пеня існує і є важливим стимулом в підтримці дисципліни платежів. В Ізраїлі, наприклад, вона «клацає» щодня (для кожної послуги вона різна) і може перерости в відключення послуги або виселення. У Росії пеня за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ становить 1/300 ставки рефінансування ЦБ з 1-го по 60-й день несплати, 1/170 ставки рефінансування – з 61-го по 90-й день і 1/130 – з 91-го дня прострочення платежу.

А ось в США оплата відбувається автоматично: гроші раз на місяць знімаються з банківського рахунку. Якщо американець не платить житловий податок (зазвичай платять до 5 числа місяця), то спочатку з нього зажадають штраф (від $ 25 до $ 50 за кожен день несплати). А якщо гроші не внесені до 15-го числа – виселяють з квартири. У Швейцарії, Німеччині, Франції з недбайливим споживачем також не церемонитися: якщо після численних попереджень громадянин не віддає заборгованість – йому вимикають світло, газ, воду. Сума штрафних санкцій або пеня визначається законодавством кожної країни.

Чи стане цей законопроект законом, поки невідомо. Але те, що рано чи пізно недобросовісний споживач буде відповідати за прострочення пені або штрафом – безсумнівно. Правда, як говорять в народі, а за невиплачену вчасно зарплату теж введуть пеню?

Поширити:

Залишити коментар:

коментар