Через пільговиків «Одеська залізниця» працює у збиток

За підсумками 2015 року пільгові версти населення скористувалися послугами Одеської залізничної магістралі на суму приблизно 45 млн. грн. Однак торік в Державному бюджеті України для пільгових категорій населення, що обслуговуються Одеською залізницею, було закладено лише 22 млн. грн. Саме таку суму коштів змогли компенсувати державні адміністрації перед підприємством, а це – менше половини потрібного. 

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією від прес-служби Одеської залізниці.

Найбільше коштів на транспортні послуги у приміському сполученні передбачили і, відповідно, сплатили в Кіровоградській ОДА (70% від нарахованої суми), наймізернішу — в місті Олександрії (17,5%). Що стосується великих міст, то Херсон компенсував 34%, Одеса – майже 30%, Черкаси – 19,7%. Загалом у приміському сполученні відшкодовано лише 19,2 млн. грн. із нарахованих 34 млн. Водночас слід зазначити, що це майже на 2 млн. грн. більше, ніж за позаминулий рік.

В службі приміських перевезень регіональної філії ПАТ УЗ «Одеської залізниці» зазначили, що зараз міські, районні державні адміністрації відмовляються підписувати угоди з компенсації за надання послуг пільговикам  на поточний рік, посилаючись на відсутність коштів як у державному, так і в місцевому бюджетах. Разом з тим, Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про збереження прав на пільговий проїзд окремим категоріям населення, але Законом України «Про державний бюджет України на 2016 рік» не передбачені субвенції з держбюджету місцевим органам самоврядування. Таким чином, враховуючи недотримані суми компенсації за пільгові категорії, залізниця продовжує працювати у збиток: кожна витрачена гривня на пасажирських приміських перевезенням покривається доходом лише на 16,4 копійки.

Нагадаємо, сьогодні правом безоплатного проїзду можуть користуватися 16 соціальних груп населення. Основними пільговиками залишилися пенсіонери, інваліди, сироти, учасники бойових дій, студенти тощо.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар