Чиновники та фахівці обговорили, як запобігти порушенню законодавтсва у сфері держзакупівель

Сьогодні у Кіровоградській ОДА відбулася нарада в. о. заступника голови облдержадміністрації Лобанової С. В. із головними розпорядниками коштів державного та місцевих бюджетів з питання додержання законодавства у сфері державних закупівель.

Під час наради чиновники та фахівці розглянули чотири питання:

  • про основні положення чинного законодавства у сфері державних закупівель щодо визначення кваліфікаційних критеріїв до учасників торгів
  • Про основні підходи у казначейському обслуговуванні при здійсненні державних закупівель
  • Про особливості здійснення контролю у сфері державних закупівель органами антимонопольного комітету України
  • Про основні результати фінансового контролю за дотриманням законодавтсва у сфері державних закупівель.

Керівник навчального центру регіональної торгово-промислової палати Юлія Солонар повідомила, що реформа системи державних закупівель почалася у минулому році із прийняттям змін до Закону України «Про здійснення   державних закупівель».

«Визначення вимог до учасників торгів це питання, яке найчастіше виникає у замовників», – розповіла  Юлія Миколаївна. За її словами, вони викладені у статті 16 та 17 Закону України «Про здійснення   державних закупівель». У 16 ст. викладено всі кваліфікаційні критерії, які замовник повинен вимагати при проведенні процедури державних закупівель, а у 17 ст. викладено критерії відмови в участі у процедурі закупівлі. Здебільшого, причиною відмови є недотримання пунктів 16-ої статті.

Олеся Дахно заступник начальника управління державної казначейської служби в області розповіла про основні підходи у казначейському обслуговуванні при здійсненні державних закупівель.

«Новою редакцією статті 7 ЗУ «Про здійснення державних закупівель», яка набрала чинності з вересня минулого року, значно змінено повноваження органів казначейства при перевірці договорів укладених під час закупівель», – розповіла вона. За словами пані Олесі, на сьогоднішній день казначейство до здійснення оплати за договором про закупівлю, перевіряє наявність самого договору про закупівлю, наявність річного плану закупівлі та звіт про результат проведення закупівлі.

«У разі виявлення порушення вимог законодавства у сфері державних закупівель, органи казначейства повідомляють про це уповноваженим органам та органам оскарження», – повідомила заступник начальника управління державної казначейської служби в області.

Вікторія Каланчук завідувач сектором моніторингу та перевірок держзакупівель держфінінспекції в області наголосила, що на Кіровоградщині й досі не в силах опанувати основні вимоги законодавтсва до закупівель.

«Законодавство про проведення держзакупівель було введено ще у 2000-ому році, проте й досі мають місце придбання товарів робіт та послуг без проведення відповідних процедур», – зазначила Вікторія Каланчук. Так, вона повідомила, що за результатами перевірок проведених у 2015 році держфінінспекцією виявлено придбання товарів та послуг без проведення відповідних процедур закупівлі на загальну суму 2,5 млн. грн. Найбільше порушень виявлено було під час ревізій двох державних підприємств лісового господарства Олександрівки та Онуфріївки. Загалом, внаслідок перевірок, держфінінспекцією області у 2015 році складено та передано до суду 38 протоколів про адмінпорушення.

Наприкінці наради в. о. заступника голови облдержадміністрації Світлана Лобанова звернулася до всіх керівників територій та структурних підрозділів з проханням взяти під свій контроль координацію роботи своїх тендерних комітетів та загалом процедури державних закупівель.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар